Luna aceasta, gazda la provocarea Cutia Misterelor este buna noastra prietena, Merisor care ne-a deschis o cutie extrem de generoasa, in varful careia troneaza deliciosul caramel. Va imaginati ce nebunie va fi in aceasta luna si ce delicii vor pregati fetele.
Fructele de sezon, cacao, caramel, nuca si astea sunt cateva dintre ingredientele secrete…si mie deja imi ploua in gura. :))))
Deschid iar o triada de retete, intrucat nu ma puteam hotara… astfel ca astazi, indraznesc sa va aduc niste fursecuri…ataaaat de fragede, atat de gustoase, incat sper sa va conving sa le incercati. Am vazut ceva similar cu aceste fursecuri, insa am schimbat oarecum macazul, dar ca si sursa de inspiratie, puteti vedea aici, ce frumuseti a facut.
Pozele iarasi nu ma multumesc, lipsa maxima de inspiratie, timp si …energie, dar va promit ca fursecurile sunt mai gustoase decat arata pozele :))))
Timp de preparare: 1 h
Nr. de portii: 35- 40
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 150 gr unt de casa
- 1 praf sare
- 80 gr zahar cu melasa
- 2 lg cacao neagra
- 1 vrf. cutit bicarbonat sodiu
- 2 linguri lapte dulce
- 250 gr faina
- 1 ou
- 1 lg rom
- 100 gr nuca tocata grosier
- 170 gr zahar brut + 30 gr zahar cu melasa
- 50 gr unt
- 50 ml lapte dulce
- 1 lingura mare cu mascarpone
- 2 linguri cacao pt glazura
- 1 lg.ulei floarea soarelui
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Intr-un castron, punem untul moale, sarea, zaharul, romul, cacaoa. Mixam bine pana devine spumoasa compozitia.
Spargem oul, separam galbenusul de albus. Adaugam galbenusul peste compozitia de unt si il incorporam. Adaugam bicarbonatul si laptele, apoi faina in doua transe. Incepem sa framantam cu mana, pana obtinem un aluat nelipcios, maleabil. Il dam la rece, in frigider, timp in care pregatim caramelul.
Intr-un vas, preferabil mai gros, punem zaharul brut si pe cel cu melasa. Nu amestecam, lasam sa se topeasca. Abia cand se lichefiaza, putem amesteca usor, Atentie, lasam focul mic pentru a nu arde zaharul prea mult. Dupa ce s-a topit, adaugam untul si laptele si amestecam pana se incorporeaza si devine omogen. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, adaugam o lingura plina cu mascarpone si omogenizam. Dam la rece.
Tocam nuca grosier, presaram un praf de sare si o punem in cuptor la copt. O lasam un minut, oricum se va coace cand punem fursecurile.
Scoatem aluatul din frigider. Pregatim o tava cu hartie de copt.
Luam cate o portie din aluat, formam o biluta si o presam cat sa ii facem un locas. Acolo se vor umple cu caramel. Dupa ce am format toate fursecurile, le dam prin albus, apoi prin nuca tocata si le asezam in tava. Eu am facut si cativa biscuiti. Dam la copt, la foc mediu, aproximativ 15 minute.
Le scoatem, le lasam sa se raceasca, apoi le umplem cu caramel.
Oprim 2-3 linguri de caramel, adaugam cacao, 1 lingura ulei si amestecam pe foc cateva minute, cat sa se lege o glazura. Lasam un pic sa se raceasca, apoi glazuram fursecurile umplute.
Nuca prajita, cacaoa si caramelul fac din aceste fursecuri niste nebunii, pur si simplu niste nebunii.
[/preparare]
2 Comments
Maria Udrea
11 august 2015 at 15:06M-ai cucerit cu reteta ta!
Iar pozele sunt de milioane!
Multzu, Laurici, esti plina de surprize placute si foarte talentata in bucatarie!
Nu vrei sa te infiez?
Cu teroristi cu tot :)))))))
Muah!
Laura Nechita
12 august 2015 at 7:14Merisor, multumesc mult!
Cred ca dupa 2 zile cu teroristi, ne dai rapid inapoi! :))))))) MuAAAH!