Am pregatit acest aluat bun pentru niste branzoaice pufoase, umplute cu branza amestecata cu crema de vanilie care au iesit grozav.
Aluatul este unul tare bun si frumos de lucrat cu el, cu conditia sa aveti rabdare sa il lasati sa creasca bine. Eu, de obicei, folosesc drojdie in cantitate mica si prefer sa astept un timp mai mare pentru a creste. Nu inteleg cantitatile mari de drojdie la aluaturi si nici nu intentionez sa schimb pe viitor.
Din acelasi aluat am pregatit si cozonac si a iesit pe cat de gustos, pe atat de bun si pufos.
Sunt de fapt poale-n brau, dar fiindca le-am rulat altfel, le-am spus branzoaice.
Numai bune pentru intreaga familie, puteti sa le pregatiti si voi.
Sper sa va fie de folos reteta mea!
Timp preparare: 15 min Timp dospire: 1,5 – 2 h Timp coacere: 30 min Complexitate: ridicata
Ingrediente Branzoaice:
- aluat:
- 20 gr drojdie proaspata
- 1 lgta zahar
- 650 – 700 gr faina de grau (din cea pt cozonac)
- 300 ml lapte
- un praf sare
- 30 ml sirop agave (sau 50 gr zahar)
- 2 oua de gaina
- coaja rasa de lamaie (coaja netratata)
- 70 gr unt moale
- umplutura:
- 200 gr crema de vanilie (rece)
- 2 galbenusuri
- un praf de sare
- 60 gr zahar
- 250 ml lapte
- 1 pastaie vanilie
- 2 lg amidon
- 300 gr branza de vaci
- 30 gr zahar (daca preferati mai dulce, suplimentati dupa gust)
- in plus:
- 1 galbenus pentru uns branzoaicele
Mod de preparare Branzoaice:
Se cerne faina intr-un vas mare. Intr-o margine a vasului, se adauga un praf de sare.
Drojdia se dizolva in putin lapte si se adauga o lingurita de zahar. Se lasa pana se umfla drojdia, apoi se adauga in vas, in mijlocul fainii.
Se adauga cele doua oua, coaja de lamaie, laptele. Se framanta aluatul pana se omogenizeaza, apoi se incorporeaza untul moale. Aluatul se framanta pana se obtine o textura elastica si fina.
Eu am folosit robotul pentru framantare.
Dupa ce a fost framantat bine, se acopera vasul cu o folie alimentara si se lasa la dospit. Eu obisnuiesc sa pun vasul in cuptorul neincalzit.
Intre timp se pregateste crema de vanilie.
Se amesteca galbenusurile cu un praf de sare si cu zaharul. Se adauga amidonul, semintele de la pastaia de vanilie si se mixeaza pana la incorporare, apoi compozitia se desface turnand laptele in fir subtire. Se transfera pe foc si se lasa la fiert, amestecand continuu pana se incheaga si se obtine o crema densa si fina. Se lasa la temperat, apoi se pune la rece.
Se amesteca branza cu crema de vanilie, se adauga zahar dupa gust (retineti ca si crema are zahar in compozitie) si se lasa deoparte.
Aluatul crescut frumos se scoate pe un blat usor infainat, se imparte in doua jumatati. Fiecare portie de aluat se modeleaza sub forma unui sul, apoi se imparte in 6-8 portii aproximativ egale.
Fiecare felie se intinde in forma de oval, in strat subtire. Se adauga 1-2 lg crema de branza, se intinde in strat subtire. Aluatul se pune parte peste parte, de-a lungul feliei si se ruleaza strans incepand de la marginea mica. Se asaza intr-o tava prevazuta cu hartie de copt.
Se procedeaza la fel si cu restul branzoaicelor, apoi se ung toate cu galbenus de ou.
Se lasa sa mai creasca 20 min la temperatura camerei, apoi se coc la 200 grade C, coacere sus-jos cu ventilatie, timp de 25-30 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.
Cand devin rumene si bine crescute, se scot din cuptor si se acopera cu un stergar curat. Dupa temperarare, se pudreaza cu zahar vanilat si se savureaza alaturi de un pahar cu lapte.
Sunt foarte pufoase, iar umplutura fina si vanilata completeaza aluatul pufos.
Sper sa va placa si sa le incercati si voi!
No Comments