Cand vine vorba de placinte sarate, sunt prima pe lista, asa ca azi a venit randul acestor Placinte ardelenesti.
Le-am umplut cu branzeturi sarate, am adaugat si ceva marar proaspat si am mancat doua cu ochii inchisi.
Sunt mai mult decat grozave, desi cam migaloase, dar cu pofta nu te pui, executi si gata :))
Daca sunteti fani placinte sarate, AICI gasiti o colectie completa.
Revenind la aceste placinte ardelenesti, am numai si numai cuvinte de lauda, asa ca, daca va fac cu ochiul, gasiti reteta mai jos.
Timp preparare: 1,5 h (plus coptul in tigaie) Nr. portii: 14 buc Complexitate: medie
Ingrediente Placinte ardelenesti:
- aluat:
- 1 kg faina de grau
- 550 ml apa (in functie de tipul fainii, posibil + 50 gr extra)
- 1 lg sare
- 1 lg zahar
- 20 gr drojdie proaspata
- 50 ml ulei de floarea soarelui/ masline
- umplutura:
- 400 gr branza de burduf
- 200 gr branza framantata de oaie
- 200 gr branza de vaci
- 1 leg marar proaspat
- 2-3 oua (in functie de cat de grasa este branza)
- pt servit:
- sos de usturoi/ fulgi de ardei/ dulceata de ardei iuti
Mod de preparare Placinte ardelenesti:
Intr-un castronel, se pune drojdia faramitata, se adauga o lingura zahar si putina apa. Se lasa pana se activeaza si se face maia.
Intr-un castron mai mare, se cerne faina, se adauga o lingura sare intr-o margine a castronului. Se face un locas in faina, se adauga maiaua, apa si se framanta un aluat dens. Spre final, se adauga uleiul si se continua framantarea pana se obtine un aluat fin, elastic. Se acopera cu un stergar curat si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Separat, se amesteca branzeturile, se adauga ouale si se incorporeaza, apoi se adauga mararul spalat si tocat marunt. Compozitia amestecata se lasa deoparte pana este gata aluatul.
Cand aluatul a crescut, se scoate pe un blat uns cu ulei. Se portioneaza in jumatati, apoi fiecare in cate 6-8 portii. Eu am facut placintele mari, astfel ca au rezultat 14 bucati.
Fiecare bila de aluat se intinde sub forma de disc, se unge bine cu umplutura de branza, apoi se aduna falduri, falduri, ca pe o bocceluta si se preseaza astfel incat sa rezulte un disc cam de 8-10 cm.
Se procedeaza la fel cu toate placintele.
Se incinge o tigaie mare, se unge cu o lingura de ulei, apoi se coace bine fiecare placinta, pe ambele parti. Ideal ar fi sa fie coapte sub un capac, sa fie bine patrunse. Se scoate fiecare placinta pe un gratar de bucatarie.
Placintele se servesc asa simple, cu sos de usturoi sau cu dulceata de ardei iuti. O mega bunatate!
Se sting cu o bere rece :)))
Sa va fie de folos!
No Comments