Spun cu toata sinceritatea ca m-au cucerit iremediabil acesti Covrigi polonezi, cred ca sunt cei mai buni.
Nu i-am modelat foarte frumos, recunosc, dar sunt atat de gustosi incat sunt deja favoriti. Aluatul este pur si simplu grozav.
Cand eram copil, am mancat odata un covrig polonez, dar nu mi-a placut deloc. Nu stiu de ce, dar ramasesem cu gandul ca nu imi plac. De curand am vazut niste Covrigi polonezi pe pagina Laurei si m-au cucerit la prima vedere. Asa am decis sa fac si eu sa vad cum sunt. Licurici frumos, tare iti multumesc ca mi-ai facut pofta :)))
O mega bunatate, nu cred ca am mancat vreun aluat mai bun decat acesta. Eu nu am folosit zahar in aluat, am adaugat 2 lg sirop de agave. Au fost destul de dulci, avand in vedere ca siropul este cu miere.
Asa ca, daca nu i-ati facut, va recomand cu toata inima sa ii faceti!
Vezi si reteta de Covrigi Bavarezi
Timp preparare: 2 h Nr. portii: 10 – 12 Complexitate: ridicata
Ingrediente Covrigi polonezi:
- aluat:
- 550 gr faina de grau
- 1/2 lgta sare
- 250 ml lapte
- 2 lg sirop agave
- 20 gr drojdie proaspata (+1 lgta zahar pt maia)
- 100 gr unt topit
- 50 gr unt moale (pt uns)
- sirop
- 100 ml apa
- 100 ml suc portocale
- 2 batoane scortisoara
- 3 lg pline cu miere
- in plus:
- 1 galbenus ou
- 2 lg lapte
- optional:
- fulgi nuca de cocos/ miez de nuca macinat, etc
Mod de preparare Covrigi polonezi:
Intr-un vas se cerne faina si se adauga intr-o margine, sarea. In mijlocul fainii, se face un locas cu mana.
Drojdia se amesteca cu o lingurita zahar si putina apa calduta. Se lasa pana se activeaza si se umfla, apoi se adauga peste faina cernuta. Se adauga siropul de agave (sau zahar daca vreti sa folositi), laptele caldut. Se framanta pana se omogenizeaza bine aluatul, apoi la final, se incorporeaza si untul topit. Aluatul obtinut trebuie sa fie fin, omogen si elastic. Se acopera cu un stergar curat si se lasa la crescut minim 1 h.
Intre timp, se prepara siropul.
Apa, sucul de portocale si batoanele de scortisoara se pun intr-un vas, la fiert. Cand incepe sa fiarba, se lasa 2 -3 minute, apoi se inchide focul. Se adauga mierea si se amesteca pentru a se topi. Se lasa deoparte.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, se scoate pe o planseta de lemn. Se imparte in doua jumatati. Fiecare parte se intinde in foaie subtire. Se unge suprafata cu unt moale, apoi aluatul se impatureste pana la jumatate, apoi inca o data in sens opus (vezi foto etape). Se intinde apoi in strat egal, cat sa rezulte un dreptunghi. Se portioneaza (pe latime) in fasii subtiri de 4- 5 cm care se taie (longitudinal) pe jumatate, dar lasand un capat intreg. (vezi foto) Se apuca fiecare fasie de capatul ramas intreg si se rasuceste pe toata lungimea, unind apoi cele doua capete. Se asaza fiecare covrig in tava, la distanta de cativa cm unii de altii.
Se lasa cam 10-15 minute sa mai creasca, se ung cu ou batut si se pun la copt, la 200 grade C, coacere sus-jos, cu ventilatie, timp de aproximativ 15 – 17 minute. In functie de cuptor, timpul de coacere poate fi diferit. Cand sunt rumeni si crescuti, e semn ca sunt copti.
Dupa coacere, se scot din cuptor. Se toarna peste ei jumatate din siropul de portocala si se lasa in tava ca sa absoarba bine. Se pot garnisi cu fulgi de nuca de cocos sau cu miez de nuca tocat marunt.
Eu nu am avut rabdare sa ii las sa se raceasca, am rupt unul cald si am mancat. Mi-am spus imediat, in sinea mea, ceva mai bun nu exista :)))
Sper sa va placa si voua, merita sa ii incercati!
No Comments