De cand am vazut aceasta Prajitura cu foi si crema de cafea, am stiut ca o voi prepara si eu, mai ales ca eu sunt fan prajituri cu cafea. Am avut ca sursa de inspiratie reteta pe care am gasit-o aici, la Roxana Blenche, o fata tare simpatica si talentata.
Fata de reteta ei, eu am adaugat nuca macinata intre foi si crema si am adaugat si aroma de portocala, mi se pare ca se combina grozav cu aroma cafelei.
Este o prajitura foarte frageda, aromata si destul de spornica.
Sper sa va placa si voua la fel de mult si sa incercati varianta care v-ar placea mai mult!
Timp preparare: 30 min Nr. portii: 30 Complexitate: ridicata
Ingrediente Prajitura cu foi si crema de cafea, o reteta delicioasa:
- sirop de cafea cu zahar ars:
- 200 gr zahar
- 200 ml espresso
- foi:
- 2 oua de gaina
- 100 g zahar tos
- un praf de sare
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml sirop de cafea cu zahar ars
- 1 lgta de bicarbonat
- 400 – 450 gr faina (in functie de marimea oualor)
- crema:
- 4 lg zahar
- 3 lg cacao
- 4 lg faina
- 1 lgta extract de portocale
- sirop de zahar si cafea
- 700 ml lapte
- un praf sare
- 200 g unt 82%
- In plus:
- 300 gr miez de nuca macinat mai mare
Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de cafea, o reteta delicioasa:
Caramelizeaza zaharul intr-o cratita, apoi adauga cafeaua si lasa cateva minute la fiert pana obtii un sirop usor legat. Lasa-l deoparte pana se raceste de tot.
Intr-un bol, mixeaza cele doua oua, un praf de sare si zaharul. Adauga treptat uleiul, amestecand continuu. Toarna jumatate din siropul de cafea cu zahar si omogenizeaza. Adauga bicarbonatul, faina si amesteca intai cu o spatula, apoi framanta cu mana pana obtii un aluat dens, omogen. Imparte aluatul in 5 portii egale.
In aluatul meu, am folosit 400 gr de faina, plus 1-2 linguri pentru framantat. In functie de marimea oualor pe care le folosesti, este posibil sa varieze aceasta cantitate. Insa, atentie! Este un aluat cu zahar ars si are tendinta de a cere mai multa faina pe masura ce framanti. Nu trebuie depasita cu mult aceasta cantitate, altfel foile nu vor mai fi fragede si moi.
Intinde foarte subtire fiecare portie de aluat intre doua hartii de copt ca sa fie mai simplu. Poti intinde si pe blatul infainat, dar e mai usor cu hartia de copt. Inteapa apoi usor fiecare foaie cu ajutorul unei furculite.
Coace foile pe rand, in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de 5-6 minute, in functie de cuptor. Dupa coacere, lasa-le la temperat, apoi transfera-le pe un gratar de bucatarie.
Crema se pregateste foarte usor. Intr-o cratita mai mare, amesteca faina, sarea, zaharul, cacaua, extractul de portocala. Amesteca usor cu un tel, apoi adauga siropul de zahar ramas si laptele. In timp ce torni ingredientele lichide, trebuie sa amesteci continuu pentru a nu se forma cocoloase.
Transfera compozitia pe foc si lasa la gatit, amestecand mereu, pana cand capata consistenta si devine legata. Lasa putin crema la temperat, apoi adauga untul taiat cuburi si amesteca pana la omogenizare. Lasa crema deoparte.
Pregateste o tava cu pereti inalti, pune o hartie de copt si asaza prima foaie de aluat. Pune din compozitia de crema, niveleaza frumos, apoi presara miex de nuca macinat. Repeta procesul pana la ultima foaie de aluat peste care toarna restul de crema si presara din nou miez de nuca. Daca vrei, poti glazura prajitura cu ciocolata.
Pune prajitura in frigider pana a doua zi.
Dupa ce a stat la rece si “s-a asezat”, cum imi place mie sa spun, portioneaza prajitura si bucura-te de fragezimea si gustul ei minunat.
Ii multumesc Roxanei pentru aceasta reteta delicioasa.
Sa va fie de folos!
No Comments