Menu
Conserve

Reteta de zacusca cu vinete si ardei copti

De fiecare data cand fac aceasta Reteta de zacusca cu vinete si ardei copti, putine borcane mai prind sezonul de iarna. La mine in casa, ar trebui facuta editia de vara si una pentru iarna :))) Recunosc ca nici nu fac foarte multa, dintr-o transa de legume au iesit 10 borcanase de 330 ml. Putin, nu-i asa?

Desi este gustoasa si Zacusca cu dovlecei, mai mult imi place aceasta.

De-a lungul timpului, am invatat un secret pentru gustul bun si anume calesc bine ceapa pana capata acea dulceata. Evident si ardeiul copt aduce partea lui de gust, dar si vinetele coapte. Nu imi place sa folosesc suc de rosii, ci adaug pasta de tomate. personal, imi place mai mult.

Asa ca, daca va prinde bine inca o reteta de Zacusca cu vinete si ardei copti, va scriu mai jos cum o pregatesc eu. Este o bunatate!

 

Timp preparare: 2 h Nr. portii: 10 borcanase 330 ml Complexitate: ridicata

Ingrediente Reteta de zacusca cu vinete si ardei copti:

  • 3,5 kg vinete coapte pe jar
  • 1,2 kg ardei copti
  • 1,5 kg ceapa alba
  • 2-3 morcovi medii
  • 150 gr pasta tomate (24%)
  • 600-700 ml ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper

Mod de preparare Reteta de zacusca cu vinete si ardei copti:

Curata ceapa si morcovul. Toaca marunt ceapa si rade morcovul. Eu am folosit un tocator pentru ceapa, dar iti recomand sa folosesti doar in cazul cepei albe. Cea rosie maruntita la tocator va iesi amara, asa ca poate sfatul meu iti va fi de folos

Toaca marunt ardeiul copt (eu am folosit din nou tocatorul). Amesteca bine vinetele coapte cu putina sare si ulei, ca pentru salata. Eu folosesc asa pentru ca au mai mult gust si nici nu risc sa am bucati de vanata in zacusca.

Pune o cratita mare cu fundul dublu (daca ai) pe foc si adauga aproximativ 300 ml ulei de floarea soarelui si pune ceapa la calit. Las-o la foc mic ca sa scada frumos si sa devina dulce. Iti recomand ca inainte sa adaugi fiecare ingredient, sa gusti.

Adauga morcovul ras si continua gatirea la foc mic. Adauga ardeiul tocat si amesteca bine in cratita. Adauga ulei cat sa cuprinda ingredientele, apoi pasta de tomate si potriveste gustul cu sare si piper. Mie imi place putin picanta.

Lasa pe foc 5-10 minute, apoi adauga vinetele si amesteca. Lasa pe foc la gatit, la foc mediu, adaugand ulei dupa cat crezi tu ca e necesar. Amesteca din cand in cand si gusta ca sa vezi daca mai e nevoie de sare.

Eu am folosit aproximativ 700 ml de ulei, stiu ca in unele retete se foloseste mai mult, dar pentru gustul meu a fost suficient. Nu am folosit foi de dafin si nici boabe de piper, dar daca iti plac, poti adauga.

Cand e gata zacusca, opreste focul si pune-o in borcane curate. Infileteaza capacele si acopera borcanele cu o patura, lasa-le asa pana a doua zi. Daca vrei, le poti pune in cuptor pentru 20-30 minute sau le poti fierbe in apa clocotita pentru 15-20 minute.

Poti pregati zacusca dupa gustul tau, cu mai mult sau mai putin ulei, poti adauga suc de rosii sau ce crezi tu ca iti place. Aceasta este varianta mea de preparare si iese foarte gustoasa.

Sa fie de folos!

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.