Bunatate de bunatate ne ofera natura. Inca! Si pentru asta ii multumesc bunului Dumnezeu ca avem inca legume si fructe bune. Am luat din gradina mamei soacre ardei, dovlecei, ceapa, rosii. Initial nu am avut intentie sa fac zacusca, apoi m-am decis. Si am facut o alegere buna! Multumesc mama pentru tot ce ne-ai dat! <3
Ador zacusca, cu ardei, cu vinete, cu fasole, in diferite combinatii, insa preferata mea ramane zacusca cu ghebe. Sper sa reusesc sa fac un pic anul acesta.
Acum va las in compania unor poze (zacusca mai la iarna :))))
Nr. de portii: 6 borcanele de 400 gr
Timp de preparare: 3 ore
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 2 kg vinete coapte, curatate
- 1 kg ardei copti
- 2 morcovi cruzi
- 6 cepe
- 1 capatana usturoi
- 2 kg rosii coapte, coapte
- 2 dovlecei proaspeti
- sare grunjoasa de Himalaya
- 1 lingurita paprika dulce
- 1 lingurita zahar brut
- 100 ml ulei de floarea soarelui
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Spalam si curatam ceapa, morcovii, dovleceii, usturoiul. Rosiile le spalam si le cojim. Daca sunt foarte coapte, se vor decoji usor. Daca nu, puteti sa le opariti un pic cat sa se cojeasca usor.
Pregatim o cratita mare, preferabil de tuci, sau cu fund dublu.
Tocam ceapa, usturoiul. In cratita, turnam uleiul, o lingura sare grunjoasa si punem pe foc. Adaugam ceapa si usturoiul. Lasam sa se rumeneasca, amestecam un pic cu lingura de lemn.
Dam morcovul pe razatoarea mare. Adaugam morcovul ras in cratita si lasam sa se caleasca.
Tocam dovleceii Adaugam in cratita si lasam sa se caleasca bine.
Tocam rosiile si ardeii copti. Adaugam in cratita. Tocam vinetele bine si le adaugam in cratita. Amestecam periodic ca sa nu se prinda. Adaugam o lingurita de paprika si una de zahar. Amestecam si lasam sa scada un pic. Cand compozitia devine omogena, gustam sa vedem daca mai vrem ceva, sare, zahar, apoi mutam cratita in cuptor, la foc mediu spre mic si lasam acolo aproximativ o ora, poate si mai bine, pana scade bine compozitia. Gustam si daca e ok, inchidem focul. Sa nu va speritati daca se arde pe margini, va iesi grozav!
Pregatim borcane sterilizate, turnam cate putin din compozitie. Atentie sa nu va cada pe maini, puteti manipula cu o manusa termica. Infiletam capacele, acoperim cu un prosop gros si lasam asa pana a doua zi. A doua zi, le etichetam frumos si le transferam in camara.
Sa va fie de bine!
[/preparare]
2 Comments
Mihaela
18 septembrie 2015 at 7:40C e pofta mi-ai facut ! N-am mancat niciodata zacusca cu dovlecei, trebuie incercata ! Pupici cu aroma de menta 🙂
Laura Nechita
18 septembrie 2015 at 13:14Ela, sa stii ca mie la gust mi se pare un pic mai dulceaga, o bunatate.
Totusi, preferata mea ramane cea cu ghebe :))) Te pup!