Astazi am vazut prima crenguta de soc inflorita asa ca am pregatit reteta de socata pe care am servit-o rece. Proaspata, naturala, aromata, racoritoare! O ador! O ador! O ador!
Tonic pentru organism, plin de beneficii!
Nu il ocoliti, profitati din plin de aroma si proprietatile minunate ale florilor de soc!
Astazi va aduc socata! Mai tarziu, facem sirop si dulceata de soc! 🙂
Ingrediente Reteta de Socata:
- 5 l apa minerala plata
- 5 lamai parfumate
- 10 „palarii” flori de soc ( sa fie proaspete)
- 4-5 linguri miere naturala (daca va place si doriti mai dulce, puteti suplimenta cantitatea)
Mod de preparare Reteta de Socata:
Folosim un borcan de sticla (ideal) sau un bidon de plastic de 5 l.
Turnam 1 l apa si punem 4-5 linguri miere. Amestecam bine, bine, ca sa se topeasca mierea.
Spalam foarte bine lamaile, le stoarcem. O lamaie o feliem. Sucul obtinut il turnam peste apa din bidon. Amestecam iar. Feliile de lamaie le punem in bidon.
Spalam usor florile de soc ca sa nu se scuture si le punem in bidon. Amestecam iar si adaugam restul de apa, apoi punem bidonul in balcon. Infiletati capacul.
Dupa 1 -2 zile, desfacem bidonul cu atentie ca sa nu sara capacul. Scoatem si strecuram socata in sticle (din sticla am avut eu) si le punem la frigider. Socata iese acidulata si buna. Nu este nevoie de drojdie, orez sau alte ingrediente care sa ajute la fermentare.
10 Comments
Maria Udrea
11 mai 2015 at 14:23Vaaaaai, ce bine ca am o varsta! :))))
Lesin de pofta nu alta! Muah!
Laura Nechita
11 mai 2015 at 15:35Merisor, e de anul trecut :))) stii ca a fost o perioada de cateva luni in care nu am postat nimic. Si astazi am mirosit soc inflorit si mi-a fugit gandul la socata! Nu o gaseam pe blog, apoi mi-am dat seama ca nu o postasem!
Si mie mi-e pofta :))) Abia astept sa fac! Muah!
Pr.Victor
11 mai 2015 at 16:16Dacă tot faci, dublează numărul de porţii, măcar la zeamă, că la torturi şi fripturi e mai greu. 😀 Şi noi bem, ne place, e tonică, are gust aparte şi-i tare sănătoasă. E drept, mai bună-i făcută de altul, dar deja aici deviem de la subiect, nu? :)))
p.s Acum am văzut unde-i problema, la recipient, nu ai un borcan ori un bidon mai mare, deşi, gândesc că-i remediabilă această insignifiantă problemă, nu? 😀
Marius Barbu
12 mai 2015 at 3:25Frumoase fotografii!
Socata am facut si eu in aceste zile. As fi curios sa stiu mai multe despre sirop si dulceata de soc pana nu trec florile…
Multumesc.
Laura Nechita
12 mai 2015 at 12:47Padre, ooo, ma duc imediat sa pun de-o salata ca stiu ca astea va plac:))) Dar saptamana viitoare gatesc mai multe, inclusiv prajituri si tort, asa ca va astept cu drag :))) si cu socata proaspata! :))))
PS. sa stiti ca tatal meu are un borcan de 20 l :)))) cred ca il pun in functiune!
Laura Nechita
12 mai 2015 at 12:57Buna, Marius! Ma bucur ca ai poposit un pic aici 🙂
Abia astept sa umplu si eu un borcan cu socata :))
In curand, o sa postez si o reteta cu sucul de soc, o nebunie. In princiu, facem un sirop din apa zahar si lamai, apoi adaugam florile. Dar o sa revin si cu reteta integrala si cu poze. O zi frumoasa sa ai!
TeoBucatar
14 mai 2015 at 17:56Frumoasa poza, buna socata!
coco
15 mai 2015 at 11:33super! de cand nu am baut!!!
Simona
19 mai 2015 at 10:31Ieri am facut si eu.. Asa ca mai astept vre-o 2 zile pana trec la degustat!
Simona Callas
25 mai 2015 at 8:57Si eu ador socata. Cand eram mici, ne invarteam o vesnicie pe langa borcanul in care se "odihnea" si, cand era gata, o "topeam" imediat 🙂