Menu

Cred ca toata lumea este fan gogosi, mai ales ai mei copii, iar o data pe an pregatesc si aceste Gogosi simple.

Datorita faptului ca detest sa prajesc (gogosi, cartofi, oua, etc), de multe ori aleg varianta la cuptor.

Reteta gogosi la cuptor

Insa, asa cum am spus deja, o data pe an, aleg si varianta prajita a acestor gogosi simple.

De aceasta data, am pregatit gogosi pentru mama mea si m-am bucurat nespus ca le-a savurat si ca i-au placut. Gogosi rasucite, minciunele, le puteti spune cum vreti.

Reteta este una simpla, rabdarea este mare, insa va promit ca veti obtine niste gogosi pufoase si gustoase.

Sa va fie de folos!

gogosi gogosigogosigogosi gogosi

Timp preparare: 15 min Timp dospire: 2 h Nr. portii: 20 Complexitate: medie

Ingrediente:

  • 500 gr faina 000
  • 1 lgta zahar
  • 10 – 15 gr drojdie proaspata
  • 50 ml apa calduta
  • 2 oua de gaina
  • 50 gr zahar brut
  • 80 gr unt moale
  • 200 ml lapte dulce
  • coaja lamaie/ portocala (netratata)
  • 1/2 lgta sare
  • ulei pt prajit
  • zahar pudra pt final

Mod de preparare gogosi simple:

Intr-un pahar, se pune drojdia, o lingurita zahar si 50 ml apa calduta. Se lasa 10 minute sa se activeze.

Intr-un vas mare, se cerne faina cu sarea. In mijloc se face un locas, se adauga drojdia activata, laptele, ouale, untul si coaja de lamaie. Se framanta cu mana sau cu ajutorul unui robot pana se omogenizeaza. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit aproximativ 2 h, timp in care isi dubleaza volumul.

Dupa ce a dospit, se scoate aluatul din vas, se imparte in doua jumatati. Fiecare bucata de aluat se intinde in strat egal de 2 cm, cu ajutorul unui sucitor pe un blat usor infainat (nu adaugati faina in exces, doar cat sa puneti manevra aluatul). Se portioneaza in fasii, se face o despicatura in mijloc (vezi poza) si se rasucesc la un capat. Se lasa pe blat inca 10-15 minute, apoi se prajesc in baie de ulei.

Secretul sa se prajeasca bine si sa iasa pufoase sta in doua aspecte:

  1. uleiul sa fie bine incins;
  2. atunci cand se pun la prajit, cu ajutorul unei palete, trebuie stropite abundent pe deasupra, cu uleiul din vas. Astfel se vor umfla si se vor coace bine, uniform si vor iesi foarte pufoase.

Se scot apoi pe un servet absorbant, se lasa la temperat cateva minute, apoi se pudreaza cu zahar sau dupa dorinte.

Sa va fie de folos!

   

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.