Menu
Aluaturi

Paine de casa

O reteta buna de paine de casa prinde bine oricand, mai ales daca iese pufoasa si buna la gust ca aceasta.

Marturisesc ca in ultimul an am descoperit si experimentat aluatul cu maia naturala, am copt paini foarte bune si ma bucur sa am incercat si aceasta varianta.

Revenind la aceasta paine de casa, va spun ca am pregatit-o cu drojdie, ca s-a mancat toata pana seara si ca a doua zi am fost nevoita sa pregatesc alta.

Daca va prinde bine, va recomand si reteta mea de chifle pufoase!

Am copt aceasta paine in vasul meu frumos si bun de fonta. Sunt pur si simplu cucerita de gama de vase de la Crock Pot si ador sa gatesc in el. Daca va fac cu ochiul si voua, va las link aici .

Painica asta nu are multe ingrediente, nici nu e cine stie ce combinatie, dar coapta in acest vas, a iesit senzationala!

Sper sa va fie de folos si sa va inspire sa faceti si voi paine de casa.

reteta paine reteta paine

Timp preparare: 2 ore Nr. portii: 1 Complexitate: medie
Ingrediente:
  • 600 gr faina de grau 650
  • 1 lgta sare
  • 1/2 lgta zahar
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 300 ml apa calduta
  • 50 ml sana/ iaurt natur
Mod de preparare:

Intr-un castronel, se pune drojdia, zaharul si se adauga 50 ml apa calduta. Se lasa sa se activeze.
Separat, intr-un vas (preferabil sticla sau inox), se cerne faina, se adauga sarea, se amesteca usor cu un tel. Se adauga apa calduta, iaurtul si la final drojdia. In functie de faina pe care o folositi, e posibil sa fie nevoie, fie de faina in plus, fie de putina apa.

Se amesteca la inceput cu o spatula din lemn, apoi se framanta bine, bine. Ideal ar fi sa folositi un robot, dar se poate si manual. Cu cat framantati mai mult, cu atat iese mai pufoasa. Vasul se acopera cu o folie alimentara si se lasa la dospit 1 – 1,5 h.

In momentul in care aluatul si-a dublat volumul, se scoate pe o planseta infainata si se framanta usor, apoi se da forma pe care o dorim.
Painea se asaza in vasul de copt. Se mai lasa 15 minute inainte de a o pune la copt. Eu am folosit vasul din fonta si va recomand si voua sa va luati unul. Este minunat in bucatarie.
Va recomand temperatura de coacere de 250 grade C primele 20 – 30 minute (daca vreti sa coaceti in altceva fara capac, puteti folosi un vas cu apa sub gratar, in cuptor), apoi se poate scoate capacul, se reduce focul la 220 grade C si se mai lasa 10 – 15 minute.
Dupa ce s-a copt, se scoate si se lasa la temperat. Este o paine foarte pufoasa si gustoasa.
Sa va fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.