Nu sunt un mare fan al savarinelor, nu imi amintesc sa le cumparat la cofetarie, dar astazi am avut pofta de ele si am pregatit aceste Savarine dulci insiropate bine.
Cele cu ciocolata si amaretto au fost senzationale, dar am avut bucuria sa le descopar si pe acestea insiropate cu rom si garnisite cu frisca.
Daca la cele cu ciocolata, am pregatit aluatul fara drojdie, de aceasta data am pregatit dupa reteta de cofetarie, aluat dospit. Sincer, inclin balanta catre aluatul fara drojdie, mi se pare mai lejer ca si textura, dar gusturile nu se discuta.
De la Vladut de la Neata, am invatat un truc ca sa absoarba usor din sirop. Dupa ce le lasa sa se usuce bine, le rade putin baza.
Daca aveti rabdare sa le pregatiti asa cum trebuie, si daca aveti rabdare sa absoarba bine siropul, veti obtine niste savarine dulci insiropate bine care vor face deliciul unei zile de weekend sau chiar al uneia oarecare.
Sper sa va fie de folos si varianta mea!
Timp preparare: 3 h Nr. portii: 12-14 Complexitate: ridicata
Ingrediente:
aluat:
- 500 gr faina alba de grau
- 2 – 3 lg zahar
- 1 praf sare
- 4 oua de gaina
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 10 gr drojdie
- 300 ml lapte
- pt sirop:
- 200 gr zahar
- 500 ml apa
- 30 ml rom
- 1 lgta extract portocala
- pt garnisit:
- 400 gr smantana grasa 30%
- 50 gr zahar pudra
- jeleu zmeura
Mod de preparare:
Intr-un vas, se pune la incalzit laptele, zaharul, o lingura ulei. Cand devine caldut, se ia de pe foc si se adauga drojdia proaspata. Atentie, temperatura nu trebuie sa depaseasca 40 grade C. Se lasa pana se obtine o maia.
Intr-un vas, se cerne faina, se adauga un praf sare. In mijloc se toarna maiaua, se adauga ouale si se framanta aluatul. Spre final, se incorporeaza si uleiul ramas. Aluatul trebuie sa fie omogen, usor lipicios, dar nu mai trebuie adaugata faina. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la dospit 1h si 30 min.
Intre timp, se prepara siropul pentru savarine.
Intr-un vas, se pune la fiert apa, se adauga zaharul. Se lasa pana fierbe si se obtine un sirop. Dupa temperare, se adauga romul si o lingurita extract portocala. Se lasa deoparte.
Se pregatesc formele de copt, se ung cu putin ulei (se pot presara si cu pesmet sau cu zahar ca sa se desfaca usor dupa copt). Cu mana unsa cu putin ulei se ia cate putin din aluatul dospit, se da o forma sferica si se asaza in forma de copt. Dupa ce se umplu toate formele, se lasa inca o jumatate de ora la crescut, acoperite cu un tifon curat.
Se porneste cuptorul, la 180 grade C. Savarinele se coc aproximativ 25 minute.
Dupa coacere, se scot, se lasa putin la temperat, apoi cu ajutorul unei spatule mici, se scot din forme. Se lasa descoperite pana a doua zi.
A doua zi, se ia cate o savarina, se rade putin baza (vedeti in poze), apoi se asaza in vasul cu sirop si se lasa pana se insiropeaza bine. Dupa ce s-au insiropat bine, se scot pe un platou si cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit, se cresteaza un capacel (nu taiati de tot).
Smantana se mixeaza cu ajutorul mixerului, se adauga zaharul si cu frisca astfel obtinuta se garnisesc savarinele.
Se glazureaza capacelul cu jeleu sau cu dulceata, in functie de gustul fiecaruia, apoi savarinele se pun la frigider pana in momentul servirii.
Eu le-am asezat pe un platou, in care am turnat restul de sirop, astfel vor ramane foarte bine insiropate.
Sa va fie de folos!
No Comments