Unul dintre siropurile mele preferate este cel de trandafiri, facut in casa desigur, cu trandafiri de Damasc.
In fiecare an pregatesc o portie din care ofer prietenilor si pastrez in camara pentru zilele in care imi doresc sa ii savurez gustul si aroma.
Alaturi de Siropul de zmeura si cel de soc, acesta de trandafiri este un deliciu, cu o aroma suava si placuta si se poate folosi si la deserturi.
Spre deosebire de varianta cu vanilie, acum am optat pentru simplitate si mi se pare mai bun.
Daca nu ati facut pana acum sirop de casa, va spun ca se face usor. Va recomand sa faceti si Dulceata de trandafiri, desi sa stiti ca este migaloasa, dar merita efortul.
Sper sa va fie de folos reteta de mai jos!
Timp preparare: 30 min ( + timp de fierbere) Complexitate: medie Nr. portii: 7 sticlute de 250 ml
Ingrediente Sirop de trandafiri:
- 70 de trandafirasi de Damasc, proaspeti si neofiliti
- 1 lamaie
- 1,5 l apa plata
- 1,5 kg zahar alb
Mod de preparare Sirop de trandafiri:
Rupe cu atentie petalele fiecarui trandafir si pune-le intr-o sita. Clateste-le usor cu apa rece, apoi pune-le intr-o cratita de 2 l. Stoarce zeama de la jumatate de lamaie si freaca petalele cu mana pana se inmoaie usor. Adauga 1,5 l de apa plata si transfera compozitia pe foc. Lasa la fiert pana petalele isi pierd culoarea de tot. Strecoara zeama intr-o cratita de 4 l si adauga zaharul. Amesteca 1-2 minute pana da semne ca se topeste, apoi transfera cratita pe foc si lasa la fiert pana cand scade putin siropul. Adauga zeama de la cealalta jumatate de lamaie.
Acum, in functie de cum vrei sa iasa de gros, il poti lasa la fiert pana atinge consistenta dorita de tine.
Eu nu il fierb foarte mult pentru ca vreau sa isi pastreze culoarea si aroma. Din acest motiv folosesc zahar in proportie de 1:1.
Sterilizeaza sticlele in apa clocotita pentru 10 minute.
Strecoara cu o sita fina siropul obtinut si toarna-l in sticlele pregatite, apoi sigileaza-le cu capacele. Acopera-le cu o paturica si lasa-le asa pana a doua zi.
Le poti eticheta si apoi depozita in camara.
Simplu si usor, doar cu putina rabdare sa fiarba.
Sa va fie de folos!
No Comments