Menu
Aperitive / Porc / Rețete cu carne

Pastrama de casa

Va spun sincer, am renuntat la semi-preparatele din comert. Am renuntat la carnea din comert, plina de antibiotice si de saratura. Am renuntat la ouale din comert scaldate in chimicale lichide.
Cumpar carne de tara, oua de tara, branza de tara. Si incerc sa reproduc acasa cateva preparate care ne fac cu ochiul in galantare.
Nu are culoarea rozalie a celor din comert, si asta pentru ca nu am pus colorant.
Nu are gustul acela sarat si plastifiat al celor din comert, si asta pentru ca nu am pus potentiator de gust, si nici alte chimicale.
Nu rezista 3 luni in frigider, si asta pentru ca nu am folosit nitriti si nitrati care sa ii dea rezistenta in timp.
Dar este foarte gustoasa, usor de facut, si nu contine chimicale pe care sa le ingereze organismul nostru!
Haideti sa vedeti cat de simplu si gustos poate fi facuta o pastrama proaspata.

  

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • o bucata de cotlet porc – carne proaspata, sanatoasa
  • pt marinada:
  • 4-5 linguri sos soia
  • un pahar vin alb – eu am folosit tot de tara, natural
  • 2-3 linguri mustar
  • o lingurita ghimbir ras
  • 2-3 linguri ulei masline
  • 2-3 foi dafin uscat

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Spalam carnea si o uscam cu un servet de hartie. O intepam cu un bat de frigaruie. O dam deoparte.
Luam o forma de copt termorezistenta, si asezam in ea bucata de carne. Turnam peste carne sosul de soia, apoi vinul. Ungem bucata de carne cu mustar si presaram ghimbir. Apoi punem un pic de ulei masline. Intoarcem bucata de carne si o ungem iar cu mustar, presaram un pic de ghimbir si apoi ulei masline. Punem cateva foi de dafin in tava. Acoperim cu o folie de aluminiu si dam la frigider pana a doua zi.


A doua zi, scoatem din frigider, ridicam cu atentie sa nu rupem folia si aruncam o privire. Dupa ce salivam, acoperim la loc si apoi pornim cuptorul.
Introducem tava acoperita in cuptor si lasam la foc mediu cam o ora si jumatate, apoi scoatem folia de deasupra si lasam sa se rumeneasca frumos la foc iute. Nu mai tinem mai mult de un sfert de ora.
Dupa ce indepartam folia de aluminiu, stropim bucata de carne cu sosul din tava.


Dupa ce s-a rumenit bine, scoatem tava din cuptor. Lasam un pic sa se “odihneasca” si apoi transferam bucata de carne pe o farfurie.


Dupa ce s-a racit complet, luam o hartie de copt si o ambalam, apoi o dam la frigider pana a doua zi.


Veti vedea diferenta intre carnea coapta proaspat si cea de a doua zi, tinuta ambalata in frigider.
Se serveste rece, feliata subtire, alaturi de masline sau branza. Merge si la sendvisuri.
Va recomand cu toata inima sa incercati!

  • Tipsuri:
  • alegeti o bucata de carne mai marisoara, la copt va scadea.
  • alegeti carne proaspata.
  • daca doriti, puteti folosi si sare. Eu am preferat fara, din cauza sosului de soia care contine si sare.
  • aveti rabdare sa o pastrati la rece pana a doua zi.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

21 Comments

  • Ramona Coarfa
    27 martie 2014 at 15:19

    Trebuie neaparat sa incerc! Nu mai trebuie sa ridic folia de Al ca sa salivez, pt ca salivez la a ta deja……. pup!

    Reply
    • Laura Nechita
      27 martie 2014 at 15:29

      Rami :))))) va pup cu mult drag! daca incerci, sa imi dai de veste daca ti-a placut! Muaah!

      Reply
  • Ramona Coarfa
    27 martie 2014 at 15:25

    Trebuie neaparat sa incerc! Nu mai trebuie sa ridic folia de Al ca sa salivez, pt ca salivez la a ta deja……. pup!

    Reply
  • Ramona Coarfa
    27 martie 2014 at 15:27

    Trebuie neaparat sa incerc! Nu mai trebuie sa ridic folia de Al a doua zi ca sa salivez….deja salivez la pastrama ta! Pup

    Reply
  • Rocsy Ciobanu
    27 martie 2014 at 17:12

    Bravo Laura…Esti o adevarata gospodina si mamica!

    Reply
  • Timea
    27 martie 2014 at 19:46

    Minunate mezelurile de casa. Imi place ce ai facut aici!

    Reply
    • Laura Nechita
      28 martie 2014 at 19:19

      Timea, multumesc mult! noi nu consumam des, dar ne mai apuca cate-un dor! :)))Muaah!

      Reply
  • Adina
    28 martie 2014 at 12:08

    Si eu am renuntat, de cativa ani,la mezeluri si alte otavuri promovate pe toate caile media.
    Multumesc de reteta.
    O am in plan !

    Reply
    • Laura Nechita
      28 martie 2014 at 19:20

      Adina, ma bucur ca nu sunt singura! Te pup! Sper sa iti placa!

      Reply
  • dia_diana58
    28 martie 2014 at 13:07

    Bravo Laura ! Imi place ca esti responsabila cu familia ta si atenta si cu noi , cititorii tai …
    Felicitari si ptr corectictitudinea termenului ,, MARINADA " … 🙂 pupici , vranceanca draga

    Reply
    • Laura Nechita
      28 martie 2014 at 19:20

      Diana, abia acum mi-am dat seama :)))) Te pupacesc si te mai astept cu drag! Muaah!

      Reply
    • dia_diana58
      30 martie 2014 at 6:22

      Te imbratisez cu drag … mamica de exceptie 🙂

      Reply
  • floring
    28 martie 2014 at 16:18

    Atentie ca nu cumva sosul de soia si mustarul sa nu vina cu o lunga lista de substante chimice…

    Reply
    • Laura Nechita
      28 martie 2014 at 19:22

      Este adevarat ca au un continut de conservanti, insa incerc sa le limitez pe cat posibil ca sa iasa ceva mai gustos. Seara frumoasa! >:D<

      Reply
  • Didi
    29 martie 2014 at 6:46

    arata grozav. cam asa marinez uzual friptura pe care o fac la cuptor dar ce-i drept n-am incercat cu mustar si ghimbir care imi suna: deliciu.

    Reply
    • Laura Nechita
      30 martie 2014 at 11:36

      Lia, este tare buna! imi place sa condimentez mult carnea, oricum va trage cate putin din toate aromele! Duminica frumoasa!

      Reply
  • Maria Udrea
    5 aprilie 2014 at 15:14

    Cat de buna trebuie sa fie preparata asa! Muah!

    Reply
  • Andreea Claudia Miron Tanase
    10 aprilie 2014 at 11:11

    O sa fac si eu o minunatie de asta, ca tare mi-e dor sa pap asa ceva, dar numai dupa ce termin POSTUL :)))

    Reply
    • Laura Nechita
      10 aprilie 2014 at 13:33

      Andreea, musai sa faci! O sa vezi cat de buna iese facuta in casa! Desigur, dupa ce termini postul! :))) Te pupacesc!

      Reply

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.