Menu
Dulciuri / Fursecuri/ Biscuiti

Turta dulce

Stiu ca nu am mai adus ceva bun de…cam multa vreme, dar uneori avem nevoie de un ragaz, de o pauza, de un respiro pentru a infrunta momente mai grele sau mai istovitoare.

Iata, maine vine Mos Nicolae !
Pentru toti copiii din lume si pentru ai mei copii, nu imi doresc decat sa aduca sanatate. Nu imi doresc lucruri scumpe, dulciuri care mai de care sau vacante in locuri exotice. Nici de la Mos Craciun nu vreau altceva decat sanatate… A! … si pace!
Stiu ca sunt copii pretutindeni care nu au nici ghetute in care sa le lase ceva Mosul, stiu ca nu au nici pe cineva caruia sa ii spuna mama…sau tata. Stiu, stiu ca nu pot sa ii ajut pe toti. Si sunt din plin recunoscatoare ca ai mei copii au mama si tata, ca au ghetute si ca ma pot bucura de rasul si de ochii lor frumosi. Si tot ce imi doresc pentru ei este…sanatate!
Astazi am mers la piticii de la gradi cu turta dulce. Am facut-o cu tot dragul si cu toata inima. As vrea sa mai pot ajunge si la alti copii 🙂
Si mi-as dori ca piticii mei sa creasca cu acest miros de turta dulce, ca poate, cand vor fi mari, sa le aduca aminte cu drag, de copilarie 🙂

Revenind la titlul postarii, va marturisesc ca reteta nu imi apartine, dar este o reteta grozava. Turta dulce iese moale, aromata si pe gustul celor mici.
Ca un Bucatar Maniac ce este :))), reteta ii apartine lui Cristi Borod, si ii multumesc mult, am facut-o si anul trecut. Sunt convinsa ca este reteta preferata a blogosferei culinare, noi suntem incantati de turta facuta.
Postez mai departe aceasta reteta, fiindca unii pasi i-am modificat, nu semnificativ, dar pentru mine si pitici rezultatul a fost pe masura.


[ingredients title=”Ingrediente”]

  •  siropul de zahar
  •  250 gr zahar brut
  • 1 cana apa calda
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  •  cateva cuisoare
  •  aluat
  • 3 galbenusuri
  • 200 gr zahar brut
  •   70 gr unt gras
  •   1 lingurita amoniac
  •  1 cana lapte dulce
  •  aproximativ 1 kg faina alba (eu folosesc faina proaspat macinata, direct de la moara)
  • scortisoara macinata
  •  glazura
  • 3 albusuri
  • 1 praf sare
  • 25o gr zahar pudra (eu folosesc Coronita, este cel mai fin zahar …pudra, ca sa zic asa)
  •  ornat
  • stelute/bilute colorate
  • 1 praf scortisoara

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Incepem cu siropul de zahar care necesita racire inainte de a fi folosit.
Punem un vas pe foc, cu zaharul brut. Asteptam sa se topeasca, apoi amestecam cu o lingura de lemn sa se uniformizeze si turnam apoi toata apa calda odata.
ATENTIE! Turnati toata apa deodata si apoi feriti mainile ca sa nu va arda aburul care se formeza instant. Lasati sa fiarba pana se topeste iar zaharul.
Zdrobim cateva cuisoare sa se degaje aroma si le punem sirop, impreuna cu o lingurita de scortisoara macinata. Lasam sa fiarba pana se omogenizeaza, apoi dam deoparte. Miroase minunat in bucatarie, aroma de cuisoare si de scortisoara se imbina cu zaharul ars. Minunat!
Lasam siropul la racit.

Intr-un castron, punem untul moale, cele 3 galbenusuri si zaharul brut, scortisoara multa si amestecam cu un tel para.
Amoniacul il stingem in lapte, apoi il adaugam peste amestec. Atentie, sa fie laptele cald, nicidecum sa nu fie rece. Adaugam siropul racit si strecurat,  si amestecam. Apoi incorporam treptat faina, framantam pana cand obtinem o textura destul de consistenta, si totusi moale. Punem aluatul intr-o folie si il dam la frigider. Eu l-am tinut cateva ore, nu s-a intarit nici prea mult, nici nu a fost lipicios.

Pregatim o tava cu hartie de copt, pornim cuptorul si apoi ne apucam de treaba.

Taiem cate o fasie din aluat. Presaram faina pemasa de lucru. Intindem o foaie groasa cam de 1 cm. Daca iese mai groasa, la copt, turta va iesi si mai pufoasa. Desigur, putem intinde aluatul si in strat subtire, dupa preferinte.

Decupam cu formele pe care le avem disponibile si asezam in tava de copt. Dam la copt, la foc mediu, cam 10 – 12- 15 minute, in functie de cuptorul pe care il avem. Nu trebuie sa le rumenim prea mult. Le scoatem apoi din cuptor si le lasam la racit pe un gratar.
Procedam la fel pana epuizam tot aluatul.

Glazura

Cele trei albusuri le mixam cu un praf de sare. Cand am obtinut o bezea, adaugam zaharul pudra si mixam in continuare.
Pregatim o oala cu apa, lasam sa se infierbinte apa, apoi punem vasul cu albus si mixam in continuare  pe baia de aburi ca sa se coaca bezeaua. Am optat pentru aceasta varianta, fiindca fug mereu de ideea de albus crud sau de ou crud in general.
Dupa ce am adaugat tot zaharul pudra si am mixat foarte bine, luam bezeaua de pe baia de aburi. Lasam un pic sa se raceasca, apoi cu ajutorul unui poche/ punga/cornet de hartie ornam turta dulce. Presaram bombonele colorate sau ornam dupa bunul gust. Presaram si un praf de scortisoara peste ele.
De obicei, fug si de dulcegariile prea colorate din comert, insa acum am facut o exceptie pentru pitici, ca sa iasa mai vesele formele de turta dulce. Nu am folosit prea multe ornamente.
Lasam sa se usuce glazura de pe turta dulce si apoi le depozitam in cutii de carton sau in folie. Cu cat sta mai mult,  cu atat devine mai frageda.
M-am bucurat sa aud ca au mancat si ca le-a placut si ca am plecat cu platoul gol acasa, dar cu inima plina de multumire. 🙂

Multumesc inca o data lui Cristi pentru o reteta grozava. O recomand cu caldura.

[/preparare]

 

13 Comments

  • Rocsy Ciobanu
    5 decembrie 2014 at 18:22

    Ce turta dulce frumoasa! Eu va doresc ca Mos Nicolae sa treaca pe la voi si sa va lase sanatate si multe, multe bucurii!

    Reply
  • Laura Nechita
    5 decembrie 2014 at 20:18

    Rocsule, multumesc mult! si voua sanatate si intelegere! Sarbatori frumoase! Te pup cu mare drag!

    Reply
  • Anonim
    5 decembrie 2014 at 22:13

    sorry dar tot intreb, neaparat amoniac, adica prag de copt nu se poate sau bicarbonat? multumesc!
    cozia

    Reply
  • Mihaela
    5 decembrie 2014 at 22:16

    Sa fiti sanatosi, asta va doresc ! Mereu m-am gandit la tine >:D< ! Cu mult drag, Ela Cred ca a iesit foarte buna turta dulce la ce ajutor de nadejde ai avut !

    Reply
  • Laura Nechita
    6 decembrie 2014 at 10:43

    Cozia, stiu, si eu ma feresc de bicarbonat, fie ca e de amoniu sau de sodiu…, dar uite ca cel de amoniu (amoniacul) ajuta ca turta dulce sau alte fursecuri sa capete fragezime. Eu am folosit doar o lingurita rasa, ar fi trebuit mai mult. Praf de copt eu nu prea folosesc, decat la aluaturi "grase", sa zic. Oricum, stins, amoniacul nu se simte, iar mirosul dispare oricum. Multumesc ca ai trecut pe aici si crede-ma, incearca reteta, nu iti va parea rau.

    Reply
  • Laura Nechita
    6 decembrie 2014 at 10:45

    Ela, te imbratisez cu drag si dor! Sanatate si sarbatori frumoase si voua! Iti dai seama, este un timp minunat petrecut cu piticul cel mare!

    Reply
  • Maria Udrea
    6 decembrie 2014 at 13:18

    Draga mea draga, ma bucur sa te vad din nou activa! Cat despre preparatele tale, stii ca le apreciez tare mult, la fel si prezentarile mereu reusite si frumoase.
    Ca un raspuns pentru Cozia, eu folosesc la aluaturi tari si bicarbonat de sodiu sau de amoniu, de care am, stins in zeama de lamaie, otet sau iaurt. Fara el aluaturile raman tari, praful de copt nu le fragezeste, ajuta la cresterea lor, ceea ce aici nu este indicat.

    Reply
  • Maria Udrea
    6 decembrie 2014 at 13:21

    PS: mi-e tare. tare dor de tine, te imbratisez cu mult drag si iti doresc liniste sufleteasca si multa, multa sanatate intregii tale familii!

    Reply
  • Laura Nechita
    6 decembrie 2014 at 20:07

    Merisor, a fost un popas facut si aici 🙂 …si eu te imbratisez cu mult drag si iti doresc sarbatori cu liniste. Sanatate multa si alor tai, si parintilor si un an nou mai bun!
    Bune precizarile legate de bicarbonat si praful de copt, multumesc mult! >:d<

    Reply
  • Alina Vicu
    12 decembrie 2014 at 16:35

    Fata draga, nici nu stii cat ma bucur ca ai revenit! Va doresc din suflet sanatate tuturor, iar tie putere si speranta. Te pup si te imbratisez, cu drag!>:D<

    Reply
  • Laura Nechita
    13 decembrie 2014 at 8:50

    Alina, te imbratisez cu drag! Sanatate si voua si sarbatori cu bine si liniste! Te pup cu dor!

    Reply
  • simonacallas
    14 decembrie 2014 at 15:39

    Ce minuni dulci si frumos colorate ati facut, felicitari! Stiu sigur ca ati fost cuminti si sper ca mosul a adus exact ce va doreati! Sarbatori fericite, cu mult drag! >:D<

    Reply
  • Laura Nechita
    14 decembrie 2014 at 19:00

    Sarbatori frumoase si un an nou cu sanatate si realizari, Simona! Te imbratisez!

    Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.