Menu
Dulciuri / Prajituri

Galuste din cartofi umplute cu prune

Este pentru a doua oara cand fac aceste galuste, imi plac teribil. Sunt un pic migaloase, poate din cauza asta nici nu le fac prea des in sezonul prunelor. Desi am vazut multe variante, umplute cu diverse fructe sau simple chiar, am optat numai pentru prune. Data viitoare poate voi fi mai indrazneata si voi incerca si alte umpluturi.

 

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • pentru galuste:
  • 1 kg cartofi
  • 2 oua de gaina
  • 500 gr faina (+/- 50 gr)
  • 2 linguri gris
  • 1 cub unt
  • 1 praf nucsoara
  • 2 linguri zahar pudra
  • 15-20 prune
  •  

    pentru “imbracat”:

  • 200 gr miez de nuca
  • 3 linguri pesmet
  • scortisoara macinata
  • 100 gr zahar brut
  •  

    in plus

  • apa + 1 praf sare, pentru fiert

[/ingredients]

Mod de preparare:

Curatam si spalam cartofii si ii punem la fiert. Puteti sa ii spalati si sa ii fierbeti in coaja. Eu ii curat si ii pun 20 minute la copt la aburi.
Dupa ce s-au fiert, ii presam cu o furculita, adaugam untul, grisul si ouale batute si mixam rapid pana se omogenizeaza. Adaugam zaharul pudra amestecat cu nucsoara, si faina. Amestecam bine, apoi lasam la racit aluatul.
Spalam si desfacem prunele in jumatati. Daca sunt micute, le puteti scoate samburii si sa le folositi intregi.
Coacem nuca un pic, o macinam marunt. Intr-un castron, amestecam nuca macinata, pesmetul, scortisoara si zaharul brut.
Folosim un blat infainat bine, bine. Formam bilute din aluat, presam in mijloc cate o pruna intreaga sau jumatate, si formam o bila compacta. Le lasam deoparte pe un tocator din lemn.

Punem pe foc o cratita mai mare, cu apa si un praf de sare. Lasam sa fiarba si adaugam 5-6 galuste in apa si le lasam sa se fiarba. Cand se ridica la suprafata, le lasam inca 4-5 minute sa fiarba si apoi le scoatem cu o spumiera.
Imediat, le tavalim prin mixul de nuca . Le asezam pe un platou si le pastram la temperatura camerei pana la servire.

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.