Iar va invit la o felie dulce dintr-un desert mega delicios, si anume Tort cu cafea, crema de ricotta si piure de castane.
Nu stiu daca voi reusi sa va explic in cuvinte ce bunatate este acest tort, dar va garantez ca daca incercati reteta, veti fi surprinsi cu mult peste asteptari. Asta daca, desigur, iubiti la fel de mult ca si mine deserturile cu cafea, piureul de castane si aroma de portocala.
Deserturi cu cafea
Va recomand sa fiti generosi cu alegerea ingredientelor, mereu de calitate, in special cafeaua – sa fie naturala si proaspat facuta si ciocolata.
Crema de ricotta am imbogatit-o cu coaja de portocala, am gasit in comert portocale cu coaja netratata, special pentru folosirea in deserturi.
Piureul de castane l-am pus intre straturile de crema, a fost un deliciu in combinatie cu aroma de portocala.
M-am jucat cu meu frumos Prima Latte de la Breville si am pregatit o cafea buna, intensa si gustoasa cu care am pregatit blatul si l-am si insiropat.
V-am mai povestit eu despre jucaria mea rosie care imi face cafeaua buna si imi energizeaza zilele.
Sa stiti ca, daca va face cu ochiul, il gasiti iar la oferta pana la sfarsitul lunii, asa ca go for it! Mai multe informatii despre gama de espressoare de la Breville, gasiti aici >>>
Asa ca, dragi prieteni, go for ambele! Si espressor, dar si tort!
Enjoy it!
Timp preparare: 2 h Dimensiune forma copt: 18 cm Nr. Portii: 8 – 10
Ingrediente:
- Blat:
- 100 gr unt gras
- 80 gr zahar brut
- un praf sare
- 4 oua de gaina
- 3 lg cacao neagra
- 50 ml espresso
- 1 vrf cutit bicarbonat sodiu
- 280 – 300 gr faina de grau
- Crema ricotta:
- 500 gr ricotta
- 80 gr zahar pudra
- coaja portocala netratata
- 150 gr piure castane indulcit
- 100 ml cafea espresso
- Crema ciocolata:
- 200 gr ciocolata neagra
- 200 gr ciocolata cu lapte
- 80 ml cafea espresso
- 300 ml smantana dulce
- 1 lg rom
- Decor:
- Boabe cafea
- Migdale trase in ciocolata
Mod de preparare:
Se prepara un espresso cu ajutorul espressorului Prima latte de la Breville.
Se preincalzeste cuptorul la 170 grade C.
Intr-un vas, se spumeaza bine untul moale cu un praf de sare, zaharul, cacaua. Se incorporporeaza pe rand cate un ou. Se adauga cafeaua, apoi faina cernuta si bicarbonatul.
Se omogenizeaza compozitia cu ajutorul unei spatula, apoi se toarna intr-o tava rotunda prevazuta cu hartie de copt.
Se coace in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, timp de 50 – 60 minute.
Dupa coacere, se scoate blatul din cuptor si se lasa la temperat, apoi se taie in 3-4 felii egale.
Pentru crema, se spumeaza branza ricotta cu zaharul. Se adauga coaja rasa de portocala.
Se monteaza blatul dupa temperare.
Primul strat de blat se trampeaza cu cafea. Puteti indulci dupa gust, eu am folosit espresso neindulcit.
Se asaza un strat subtire de crema de ricotta, apoi se asaza din loc in loc cate o lingurita cu piure de castane, apoi se acopera cu alt strat de crema, astfel incat piureul de castane sa fie in interior.
Se asaza al doilea strat de blat, se trampeaza, alt strat de crema, din nou piure de castanet si tot asa pana se incheie cu ultimul strat de blat.
Tortul astfel montat se pune la rece pana a doua zi ca se aseze si si pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Pentru crema de ciocolata, se pune pe baie de aburi smantana lichida, se adauga ciocolata si se amesteca pana aceasta se topeste, iar compozitia devine omogena.
Se ia de pe baia de aburi si se adauga cafeaua amestecand in crema de ciocolata. Crema se pune la rece pana a doua zi.
A doua zi, se scoate blatul din frigider.
Crema de ciocolata se spumeaza, adaugand 2-3 lg cafea fierbinte.
Tortul se imbraca in crema de ciocolata si se orneaza dupa preferinte.
Este un tort incredibil de gustos si aromat.
Sa va fie de folos!
6 Comments
Vacarasu Irina
2 martie 2022 at 21:54As putea înlocui ricotta cu cream cheese sau cu mascarpone?
Laura Nechita
4 martie 2022 at 11:03Buna, Irina! Sigur, poti folosi alta crema de branza, doar sa aiba o textura fina si cremoasa. Spor sa ai!
Adina
18 august 2022 at 19:55Bună! Spre dezamăgirea mea, această rețetă a fost un total eșec și o pierdere. Atât a timpului cât și a produselor, nu tocmai ieftine, care se puteau folosii în alte scopuri…
Laura Nechita
19 august 2022 at 15:38Buna, Adina! Sincer, imi pare tare rau ca esti dezamagita. Stiu ce inseamna sa nu iti reuseasca o reteta, deci chiar imi pare rau. Imi poti spune, te rog, ce anume nu a iesit sau ce anume nu ti-a placut? Chiar as vrea sa te ajut cu un sfat. Eu folosesc des aceasta combinatie, blatul este unul umed, chiar nu imi pot da seama ce anume nu a reusit. Iti multumesc si chiar astept sa imi impartasesti mai multe detalii.
Mihaela R
24 decembrie 2024 at 14:49Niciodata nu are cum sa iasa un blat din 4 oua si 300g de faina, chiar si intr-o forma de 18cm. Daramite sa il mai tai si in 3 sau 4 felii. Am facut de 2 ori compozitia, pentru ca prima data a iesit compozitia atat de tare ca nici macar nu o puteam intinde in forma. Chiar si a doua oara, cu 6 oua si 200g de faina si cu albusul batut spuma tot tare a iesit . Verificati raportul dintre oua si faina. Crema de ciocolata in niciuna caz nu este suficient de tare incat sa ornezi tortul cu ea. Este cel mult o glazura. Am facut-o aseara si pana acum nu s-a intarit. Pacat de idee, ca parea o combinatie reusita cu piure de castane. Reteta asta e doar marketing pentru espressor.
Laura Nechita
24 decembrie 2024 at 16:20Buna, Mihaela! Imi pare rau sa aud ca nu ti-a reusit. Deseori fac acest blat cu unt, compozitia este ca pentru un chec umed cu unt, creste frumos. Daca te uiti la poze, vei vedea ca este un blat mic, am specificat in reteta ca am folosit o forma de 18 cm. Imi pare rau ca nu a crescut. Cantitatea de oua si faina este echilibrata, repet, este textura unui chec umed. Legat de crema de ciocolata, este un ganache de ciocolata in care am adaugat cafea. Daca respecti pasii scrisi in reteta, nu exista sa nu iasa. Citeste cu atentie, te rog, si vei vedea ca iti va reusi crema. Aceasta trebuie sa stea la frigider cateva ore, apoi sa o spumezi. Nu are cum sa nu iti iasa un ganache clasic. Acest desert a fost realizat pentru o campanie la un espressor, dar te asigur ca este un desert reusit pe care il poti repeta ori de cate ori este nevoie. Si da, combinatia de gusturi este excelenta. Oricand ai nevoie de un sfat sau vrei sa intrebi ceva, aici ma gasesti. sarbatori cu bine!