Trifle cu cafea si dovleac este un desert relativ simplu, foarte gustos, aromat, perfect de savurat alaturi de cei dragi.
Eu ador deserturile cu cafea, le savurez cu ochii inchisi. Daca va regasiti in aceeasi placere, gasiti inspiratie in mica mea colectie de retete pe baza de cafea.
Desertul de azi a venit ca inspiratie a sezonului de toamna, a dovleacului gustos.
Am combinat aroma cafelei proaspat facute cu cea a dovleacului si a scortisoarei minunate.
Cu noul meu espressor Bijou Barista de la Breville Romania am pregatit un espresso perfect pe care l-am incorporat in acest trifle delicios.
Nu sunt necesare foarte multe ingrediente, dar va recomand sa folositi ingrediente de calitate, mai ales o cafea buna si intensa.
Avantajul unei cafele pregatite la espressor este aroma intensa si gustul perfect. Ceea ce da si savoarea oricarui desert.
Sa va fie de folos!
Nr. portii: 4 Timp preparare: 40 min Complexitate: medie
Ingrediente Trifle cu cafea si dovleac:
• blat:
• 3 oua de gaina
• un praf sare
• 3 lg faina de grau
• 3 lg zahar brut
• 1 lg cacao
• Pt insiropat:
• 50 ml espresso
• Crema dovleac:
• 250 gr dovleac placintar, curatat
• 2 lg zahar brut
• 50 ml apa
• scortisoara macinata (dupa gust)
• Sos ciocolata:
• 80 gr ciocolata neagra
• 20 ml espresso
• Frisca:
• 250 gr smantana 32%
• 30 gr zahar pudra (dupa gust)
• Decor:
• Ornamente ciocolata
Mod de preparare Trifle cu cafea si dovleac:
Se prepara blatul. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza spuma. Cand devin albe si dense, se adauga zaharul si se continua mixarea pana se obtine o bezea ferma si lucioasa.
Faina se cerne cu cacaua si se incorporeaza in compozitia de oua. Se toarna intr-o forma de copt (18 cm) si se coace la 170 grade C, timp de 20 – 25 minute. Se scoate si se lasa la temperat. Puteti folosi si piscoturi.
Separat, dovleacul se taie cubulete si se pune intr-o cratita. Se transfera pe foc si se adauga putina apa si zahar dupa gust. Se lasa la foc mic, pana se inmoaie dovleacul. Se paseaza cu blenderul, iar compozitia se lasa la racit, apoi se transfera intr-un poche.
Ciocolata se topeste pe baie de aburi, apoi se adauga cafeaua si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Smantana se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga zahar dupa gust. Frisca obtinuta se transfera intr-un poche.
Se pregatesc formele de trifle (se poate folosi una mare sau mono portii). Blatul se taie in doua straturi egale, apoi se decupeaza discuri cu acelasi diametru ca al formelor.
Se asaza un strat de blat, se insiropeaza cu cafea. Se spriteaza putin sos de ciocolata, apoi un strat din pureul de dovleac. Se pudreaza cu scortisoara. Urmeaza un strat de frisca.
Se alterneaza astfel straturile pana se umple fiecare forma. Se incheie cu un strat de frisca. Se orneaza dupa gust, apoi se dau la rece pana in momentul servirii.
Este un desert excelent, combinatia de cafea cu dovleac si scortisoara fiind una extraordinar de gustoasa.
Pentru un gust intens de cafea, va recomand sa folositi cafea neindulcita, restul ingredientelor fiind destul de dulci.
Sa va fie de folos!
No Comments