Imi amintesc cu drag de prajitura Boema, deserturile copilariei pe care le gaseam in cofetarii, una dintre cele mai apreciate.
Dupa Amandinele cu cafea si Indiene, a venit randul si delicioasei prajituri Boema. Nu este pentru prima data cand o fac, dar nu am reusit niciodata sa impartasesc si varianta mea.
Cu siguranta, reteta mea este diferita de cea de cofetarie, eu am adaptat-o gusturilor mele. Este delicioasa, mai ales insiropata bine si servita rece.
As spune ca se face relativ usor, dar cu ingrediente bune si de calitate.
Timp preparare: 1,5 h Nr. portii: 9 Complexitate: medie Dim. tava: 24 x 24 cm
Ingrediente Prajitura Boema:
- blat:
- 5 oua de gaina
- un praf sare
- 4 lg faina de grau
- 5 lg zahar brut
- 2 lg cacao neagra
- 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
- Glazura ciocolata:
- 100 gr zahar brut
- 100 ml apa
- 200 gr ciocolata 52%
- Sirop:
- 500 ml apa
- 200 gr zahar brut
- rom
- 50 gr ciocolata
- Crema:
- 300 gr ciocolata cu lapte
- 300 ml smantana lichida
- Frisca:
- 400 gr smantana 30%
- 50 gr zahar pudra
Mod de preparare Prajitura Boema:
Se pregateste blatul. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza spuma, cand devin dense si se albesc, se adauga zaharul si se continua mixarea.
Odata obtinuta o bezea ferma, se incorporeaza cate un galbenus. Faina cernuta impreuna cu bicarbonatul se adauga in transe, alternand cu cacaua si se incorporeaza usor cu ajutorul unei spatule. Compozitia rezultata trebuie sa fie omogena si spumoasa. Se toarna in tava prevazuta cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, timp de 35-40 minute, in functie de cuptor.
Dupa coacere, se scoate din cuptor si se lasa la temperat.
Intre timp, se prepara siropul. Intr-un vas, se pune apa, zaharul si se transfera pe foc, lasand pana incepe sa fiarba. La final, se adauga un cub de ciocolata si se amesteca pana se topeste.
Mie imi place sa adaug putina ciocolata in siropul prajiturilor, dar daca voi nu vreti, nu adaugati.
Siropul obtinut se lasa la racit. Romul se adauga dupa ce siropul s-a racit.
Crema se prepara, apoi are nevoie sa stea la rece cateva ore.
Se infierbanta smantana lichida, apoi se adauga ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena, fina si lucioasa. Crema se lasa la temperat, apoi se pune in frigider pentru 2-3 ore.
Blatul odata racit, se poate taia. Se decupeaza marginile astfel incat sa ramana un patrat perfect egal. Se portioneaza in 9 patrate potrivite.
Cuburile de blat se asaza intr-o tava inalta, se adauga siropul si se lasa acolo sa absoarba cat e nevoie. Eu le-am transferat in frigider, sa fie reci pentru glazurat. Dupa ce s-au insiropat bine, se ia fiecare portie si se asaza pe o hartie de prajturi.
Glazura se pregateste si se foloseste imediat, altfel se intareste si nu se mai poate turna peste prajituri.
Apa si cu zaharul se pun la fiert, din momentul in care apa incepe sa fiarba, se lasa aproximativ 5 minute, apoi se adauga ciocolata bucatele si se amesteca energic pana la omogenizare.
Glazura se toarna cu ajutorul unei linguri peste prajiturile insiropate, apoi se pun la rece.
Crema se scoate din frigider si se mixeaza (usor la inceput), apoi la viteza mai mare, pana devine pufoasa. Nu trebuie mixat foarte mult, altfel riscati sa se taie. Crema se transfera intr-un poche, apoi se spriteaza peste prajituri, in strat potrivit. Se pun din nou la rece.
Smantana rece se mixeaza pana capata consistenta. Se adauga zaharul pudra si se mixeaza in continuare pana se obtine textura pufoasa de frisca. La fel, atentie sa nu se mixeze prea mult, altfel riscati sa obtineti unt.
Prajiturile se garnisesc cu un mot generos de frisca. Se tin la frigider pana in momentul servirii.
Eu le-am decorat cu cate o aluna in ciocolata.
Sunt absolut delicioase, suficient de dulci si cremoase. Sa va fie de folos!
No Comments