V-am mai povestit eu despre merdenchi, aceasta minunata peltea de must alb. Am mai folosit si la ciocolata de casa, iar succesul a fost desavarsit. Este un produs 100% natural, ceea ce mi se pare si mai grozav!

Acum am visat la un crumble cu fructe de padure, si m-am gandit, ce-ar fi daca…as folosi merdenchi in loc de zahar? Zis si …facut!

Pur si simplu este grozav! Faptul ca inlocuieste zaharul si o face cu atata succes, ma determina sa il folosesc si in alte combinatii. Unde il gasim? La prietenii nostri de la Bunatati din natura, unde gasim tot felul de dulceturi delicioase, siropuri de casa, dar si cadouri frumoase.

Asadar, prieteni, astazi savuram un crumble, la care veti vedea si transformarea de senzatie intr-un mic dejun perfect!

IMG_8261

IMG_8283

IMG_8322

IMG_8330

IMG_8335

Ingrediente

  • aluat (crumble)
  • 100 gr unt
  • 100 gr fulgi de ovaz
  • 100 gr migdale
  • 100 gr faina
  • 60 ml merdenchi (o jumatate de borcanel)
  • un praf sare
  • umplutura
  • 300 gr fructe de padure + visine
  • optional
  • iaurt natur
  • suc lime

Mod de preparare

Se pregateste o forma de copt, in care se va aseza crumble-ul. (eu am folosit doua vase mici, cu diametrul de 12 cm). Untul se topeste.
Cu ajutorul unui robot, se macina migdalele, fulgii de ovaz. Se adauga faina si un praf de sare si se mai amesteca o tura de robot. Se scoate amestecul de cereale, se adauga untul topit si merdenchi. Se amesteca cu o spatula, apoi usor cu mana.
Se toarna jumatate din aluat in forma de copt si se niveleaza usor. Se asaza fructele inghetate, se presara un strop de rom. Se presara restul de aluat sub forma de faramituri. Se presara cateva migdale tocate grosier. Se pune la copt, in cuptorul preincalzit, timp de 20-25 minute.
Se scoate si se lasa la racit. Se poate servi si cu o cupa de inghetata. De aici, mi-a venit ideea unui mic dejun savuros, in care am inlocuit cu succes acel musli din comert, cu unul si mai sanatos si mai proaspat.
Se pregatesc cupe de sticla in care se asaza bucati de crumble, se toarna iaurt amestecat cu suc de lime sau de lamaie, se alterneaza straturi pana la capat. Se serveste rece, este ideal pentru un mic dejun plin de vitamine.
Sa va fie de folos si voua!

IMG_8217 IMG_8222

IMG_8223 IMG_8228

IMG_8230 IMG_8236

IMG_8241  IMG_8246

Comentarii
Laura Nechita

Ma numesc Laura Nechita, mamica de Tero si Piersicutza (sarea si piperul vietii mele), gatesc cu drag si sper sa va placa ceea ce impartasesc cu voi!

Imi place sa prepar in special deserturi, insa prietenii stiu ca am o afinitate pentru saraturi si tot ce e picant.

M-as bucura sa stiu ca v-ar fi de ajutor o idee sau o reteta dintre cele gazduite in aceasta pagina, si la fel m-as bucura sa stiu ca reveniti cu drag aici. Ador provocarile culinare, si nu numai, imi place sa impartasesc din experienta mea si sa invat in continuare de la alti oameni pasionati de aceasta frumoasa indeletnicire!

Va astept cu drag!

Galerie foto
Arhive