Rasfoind revista Pap Tot de luna aceasta, am gasit o reteta de bors cu perisoare de somon pe care am pregatit-o cu multa nerabdare.
Mi-a facut cu ochiul din prima, mai ales ca piticilor mei le place pestele. Am studiat un pic reteta, am adaptat-o la gusturile noastre si hai…la cumparaturi!
Poate veti spune…somon! cum sa strici bunatate de somon pe niste perisoare? Somonul este un peste scump!
Da, somonul este un peste scump, dar tare gustos. In plus, pregatindu-l sub forma de ciorbita, le-am asigurat pranz gustos pentru doua zile fata de atunci cand il gateam la aburi si se papa la o singura masa. Ca sa nu va mai spun ca m-a costat mai mult un bors de loboda :))))
Am cumparat fix un medalion pe care am dat 13 lei si din care am facut aproximativ 14 perisoare extralarge.
Una peste alta, sunt foarte incantata de acest bors cu perisoare de somon, piticii au papat cu pofta, iar eu pastrez aceasta reteta printre favorite.
Ingrediente:
- 1 medalion somon proaspat
- 2 morcovi
- 2 cepe uscate
- 1 ardei gras rosu
- 1 mana orez
- 1 ou de tara
- 1 l apa
- 500 ml bors de putina de casa
- 2-3 linguri ulei de masline
- patrunjel verde
- sare-
Mod de preparare:
Curatam si spalam legumele.
Pestele il spalam si il curatam de piele si eventuale oase, apoi il tocam rapid la masina.
Radem 1 morcov, tocam 1 ceapa, cateva fire de patrunjel si punem peste pestele tocat. Adaugam o mana de orez spalat si sare. Spargem si batem 1 ou si il punem peste compozitia de peste. Amestecam bine si apoi dam la frigider o jumatate de ora.
Punem pe foc o oala incapatoare. Punem la incins 2-3 linguri ulei de masline.
Radem morcovul, tocam ceapa si ardeiul gras si le punem la calit cu un pic de sare.
Dupa ce s-au rumenit legumele, adaugam apa si lasam sa fiarba. Acoprim cu un capac si pregatim perisoarele. Le punem in oala la fiert. Adaugam sare si lasam sa fiarba aproximativ 20 minute. Separat fierbem borsul cu un pic de sare, apoi il adaugam in oala. Mai lasam sa fiarba cateva minute, adaugam un pic de patrunjel sau leustean daca aveti si oprim focul. Lasam acoperit borsul pana in momentul servirii.
Este o bunatate, racoritor, iar perisoarele sunt atat de pufoase incat efectiv se topesc in gura.
Multumesc PapTot pentru o reteta atat de buna!
Recomandarea mea: data viitoare, voi fierbe separat o supa din tacam de somon (sira, cap), apoi strecor supa si o transfer in bors.
2 Comments
Alina Vicu
17 martie 2015 at 10:24Arata demential, si mi-e asa o pofta c-as da iama in castronelul ala imediat!
simonacallas
17 martie 2015 at 10:47Iubesc borsul, vreau si eu o portie 🙂