Menu
Conserve

Dulceata de trandafiri

Va spun de la bun inceput, este prima data cand fac dulceata de trandafiri.
Credeam ca nu imi place dulceata sau siropul de trandafiri. Acum vreo 3 ani, in vacanta, am cumparat un borcanel cu dulceata de trandafiri. Era odioasa…mirosea destul de tare, simteam in gura un gust de chimical…in fine, nu mi-a placut. Mi s-a parut extrem de …grea, artificiala!
Anul acesta insa…de la mama din gradina, am primit florile minunate de trandafir.
De la Gabitu, Papa Bun, am pornit cu dorinta arzatoare sa fac dulceata. Arata minunat dulceata facuta de ea.
Si am boscorodit-ooo, si am boscorodit-o si la telefon, si pe FB, ca mult a fost de munca la ales, spalat si curatat petalele delicate. Si stiu ca o s-o boscorodesc si la anul, si ori de cate ori o sa mai fac dulceata, dar tot ei, draga de ea, o sa ii multumesc pentru reteta si indicatii! :))))
Multu mama pentru florile parfumate, multu Gabitule pentru reteta si sprijin.
Un deliciu, un parfum aceasta dulceata!


Timp de preparare: 60 minute
Nr. de portii:  6 (borcanele de 100 ml)

Ingrediente:
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1,2 kg zahar alb
  • 500 ml apa plata
  • un castronel cu petale curatate (aproximativ 70 flori)
  • 2-3 feliute lamaie
  • borcanele curate si sterilizate

    pentru petale: 1 lingurita sare de lamaie + 1 lingura zahar

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Intr-un vas, punem la fiert apa cu zaharul. Amestecam cu lingura din lemn, pana se topeste zaharul. Apoi lasam la fiert, la foc mic, aproximativ 45- 50 minute, pana cand se leaga un sirop ce aluneca mai greu pe lingura. Cand amestecam cu lingura, se simte ca e legat, se amesteca mai greu.
Florile trebuie spalate usor, scoatem petalele, apoi indepartam zona alba de pe fiecare petala. Repet, este o operatiune extrem de migaloasa, dar in final, se merita efortul. Eu am boscorodit-o pe Gabi si parca a trecut altfel operatiunea :))))))


Asadar, petalele spalate si curatate se framanta cu o lingurita de sare de lamaie si o lingura de zahar. Framantam bine petalele ca sa se inmoaie. Eu am adaugat si cateva petale rosii de trandafir, pentru contrast. Lasam un timp sa se inmoaie petalele, apoi le strangem bine cu pumnul, le stoarcem usor, apoi le adaugam peste siropul de zahar, amestecam usor. Adaugam si feliutele de lamaie, si mai lasam la fiert cateva minute, apoi inchidem focul.
Transferam dulceata in borcanele, le stergem de eventuale picaturi de dulceata, apoi le punem sub un prosop si le lasam la racit. Le etichetam si le depozitam in camara.
Este un deliciu de dulceata!

[/preparare]

 

1 Comment

  • Diaconta
    24 iunie 2015 at 5:47

    Faina de tot dulceata ta.
    Imi place mult culoarea.
    Eu am folosit din cea cumparata la un desert.Nu m-a incantat prea mult.

    Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.