Menu
Dulciuri / Fursecuri/ Biscuiti

Turta dulce cu merdenchi (fara zahar)

Sunt foarte incantată de această turtă dulce cu merdenchi (fara zahar), este foarte fragedă și moale, aromată. Nu am folosit zahăr, nici miere, nici indulcitor sintetic.

Am folosit merdenchi, de la Bunătăti din natură, prietenii noștri. Vă spun cu mâna pe inimă, merdenchiul acesta este minunat. Este o melasa absolut senzationala, obtinuta prin fierbere îndelungata din mustul de struguri . Fără adaos de zahăr, fără adaos de conservanți, etc. Natural și bun!

Are o textură ușor densă, moale, o culoare minunată, și dacă gustați cu lingurită din borcan, o să simțiți un gust dulceag, o aromă subtil fructata.
Eu l-am mai folosit și la ciocolată de casă, la un crumble nevinovat, la niște cornuri. Toate au ieșit gustoase, dar cel mai mult m-a încântat faptul că am înlocuit atâta zahăr cu un produs natural, chiar de la mamă natură.

Aflați mai multe de la prietenii noștri, Bunătăti din natură, îi găsiti aici.
Vă recomand din inimă această retetă de turtă dulce, îmi pare rău că nu vă pot servi pe fiecare cu o bucată, ca să vedeți că ceea ce spun nu e nimic supraestimat. Toată tava noastră de turtă dulce s-a topit în două zile :)))

Ingrediente:
  • 100 gr unt
  • 150 ml merdenchi
  • 1 praf sare
  • 1 ou întreg
  • 1 gălbenuș
  • 200 ml lapte dulce
  • 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
  • 550 gr făină (+/- 50 gr)
  • 2 lgte scorțișoară
  • 1 vrf. linguriță pudră de ghimbir
  • 2-3 cuișoare
Mod de preparare:
Într-un castron, se pune untul moale, apoi se pune un praf de sare; se toarnă 150 ml merdenchi și condimentele proaspăt măcinate. Se omogenizează scurt, apoi se adaugă oul întreg și gălbenușul. Se încorporează și acestea, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu și laptele dulce. Se omogenizează, apoi se adaugă făina. La început, se amestecă cu un tel, apoi pe măsură ce compoziția devine densă, se frământă cu mâna. Nu trebuie frământat excesiv, doar cât să rezulte un aluat compact, dens și nelipicios. Pentru a-l putea frământa mai ușor, la final, se adaugă o lingură ulei de palmier direct pe mână. Aluatul rezultat se pune într-o folie alimentară și se pune în frigider o jumătate de oră.
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se pregătește o tavă cu hârtie de copt.
După ce a stat la rece, aluatul se scoate din frigider, se întinde pe un blat înfăinat, în strat gros de 2-3 cm, se decupează cu diverse forme. Se așază fiecare turtă în tava de copt, la distanță de 2 cm una de alta. Se coc în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, timp de 10-12 minute.
Se scot, se transferă pe un grătar de bucătărie, se lasă la temperat. Când s-au răcit de tot, se depozitează în cutie metalică sau de sticlă.
Foarte gustoasă această turtă, îndrăznesc să spun că este cea mai bună pe care am avut ocazia să gust.

 

4 Comments

  • Cristina Bărbulescu
    22 aprilie 2021 at 11:28

    Bună ziua! Ați folosit pelteaua sau melasa Merdenchi? Cum ați cântărit 120 ml? Cam câte linguri? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    Reply
    • Laura Nechita
      22 aprilie 2021 at 12:13

      Buna ziua! Va multumesc si eu pentru vizita! Eu am cantarit, dar puteti pune cam 5 lg pline cu merdenchi. Daca va plac deserturile cu un plus de dulce, puteti suplimenta cantitatea de merdenchi. Ca idee, puteti folosi un borcanas mic, intreg (120 ml) si sa mai adaugati 1-2 lg din al doilea. (pentru o portie de aluat). Este delicioasa, o sa vedeti cand gustati din ea. Va urez spor si daca mai aveti nevoie de alte informatii, va astept cu drag! Zi frumoasa!

      Reply
  • Cristina Bărbulescu
    22 aprilie 2021 at 12:25

    Bună ziua! Vă mulțumesc mult pentru răspuns! Chiar acum studiam oferta pentru a plasa o comandă pe site!

    Reply
    • Laura Nechita
      23 aprilie 2021 at 14:32

      Cu drag! Eu va recomand cu toata inima produsele lor, sunt produse locale pe care eu le-am gustat si va pot spune ca sunt foarte bune. Va recomand si siropurile lor, lichiorul de nuci care, desi eu nu consum alcool, este senzational si are si scop terapeutic. O zi frumoasa va doresc!

      Reply

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.