Menu
Fără carne / Legume

Iahnie de fasole

Astăzi sărbătorim ziua națională a României și, ca orice român care se respectă, astăzi ne răsfățăm cu o iahnie de fasole, dar nu la cazan, ci la cuptor, în oală de lut. Nu am servit-o cu cârnați sau ciolan, însă am savurat-o cu o mămăliguță caldă și niște murături de casă.
Voi, puteți să o pregătiți cum vă e pe plac, eu doar vă prezint și varianta mea de iahnie de fasole!
Am ales o fasole cu bob mare, de obicei se preferă cea cu bob mic, însă iese foarte gustoasă și așa.
Pe lângă fasolea bătută, tare bună de altfel, iahnia de fasole este una dintre cele mai savuroase mâncăruri tradițional românești!
La mulți ani, români de pretutindeni!

iahnie-fasole9

iahnie-fasole1  iahnie-fasole10

iahnie-fasole12

 

Nr. portii: 4  Timp de preparare: 2 h

[ingredients title=”Ingrediente”]

  •  500 gr fasole albă, cu bob mare
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de țelină
  • 4 cepe uscate
  • 50 gr bulion de tomate
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • cimbru uscat
  • sare
  • boia afumată dulce
  • boia afumată iute

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

 Se spală fasolea, apoi se pune în apă rece, la hidratat. Se lasă de seara până a doua zi dimineață.
A doua zi, se scurge de apă, se adaugă alta, se pune la fiert, cu un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.
Se curăță și se spală legumele. În oala în care fierbe fasolea, se adaugă un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de țelină, o ceapă mare. Se lasă la fiert, până se pătrund legumele. Se verifică și bobul de fasole, dacă este aproape fiert, se dă deoparte.
Morcovul ramas se rade, cepele se toacă mărunt.
Se pune la încins o tigaie mare, se adaugă uleiul. Se adaugă legumele, se lasă să se rumenească puțin, apoi se adaugă un praf de sare, un praf de boia și dulce și iute, bulionul. Se adaugă cam 500 ml din apa în care a fiert fasolea. Se amestecă cu o lingură de lemn.
Fasolea se scurge de apă, se adaugă în tigaia mare. Se amestecă ușor, apoi se transferă toată compoziția într-un vas de lut. Se adaugă puțin cimbru, încă puțin ulei, se potrivește gustul cu sare.
Se pune în cuptor, neîncălzit în prealabil, se lasă la foc mic, timp de 1,5 h-2 h, cât să scadă și să iasă după cum preferă fiecare.
Nu vă pot descrie cât de bună iese, scăzută așa la foc mic, în cuptor, dar mai ales în vasul de lut.
Se servește cu mămăliguță caldă și murături!
Să vă fie de folos!

[/preparare]

iahnie-fasole13

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.