Menu
Dulciuri

Serbet de zmeura, pregatit la slow cooker-ul Crock-Pot 4,7 L Digital

Abia asteptam sa va impartasesc reteta mea de Serbet de zmeura, pregatit la slow cooker-ul Crock-Pot 4,7 L Digital.

Despre serbet, denumire care provine din limba turca, nu stiu sa va spun prea multe.

Va pot spune insa ca am crescut cu el. Copil fiind, stiu ca bunicii din partea tatalui aveau mereu in casa, nu stiu sigur daca preparat de bunica, insa imi amintesc ca atunci cand aveau musafiri peste zi, Iaiaca mea ma ruga sa le pregatesc cate un pahar cu apa si o farfuriuta cu dulceata sau serbet. Era un rasfat pentru musafiri, iar eu mandra tare sa ii pot servi.

Eu nu mancam serbet, de fapt nu eram fan dulciuri, preferam totusi crema la ceasca a bunicii.

Astazi, 30 ani de tarziu, am raspuns unei provocari de a incerca sa pregatesc o reteta de serbet de casa. Am studiat putin retetele vechi, ideea de baza ramanand cu aceeasi compozitie formata din suc de fructe si o cantitate mare de zahar. Unele gospodine spun ca secretul sta in temperatura la care se fierbe, altele spun ca secretul sta de fapt in baterea energica cu un facalet. Eu nu pretind ca am descoperit secretul fericirii, insa va pot spune ca rezultatul ma duce cu gandul la cel din copilarie. Asa ca iata experienta mea pe care v-o impartasesc si voua.

Ca sa pot pastra aroma zmeurei, am decis sa folosesc slow cooker-ul Crock-Pot din dotare, iar rezultatul m-a multumit pe deplin.

Acum serbetul sta in camara, asteptand musafiri pe care sa ii rasfete!

Mai jos gasiti reteta mea de Serbet de zmeura, pregatit la slow cooker-ul Crock-Pot 4,7 L Digital.

serbet de casa serbet

 

 

Timp preparare: 3,5 h Nr. portii: 2 Complexitate: medie

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 400 gr zmeura de padure
  • 1 lg zahar tos
  • 100 ml apa
  • 1 lamaie
  • 500 gr zahar alb, tos
  • optional: menta
  • 1 lingurita zahar pudra

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Eu am folosit slow cooker-ul Crock-Pot, nu a fost nevoie sa stau cu ochii pe el.
Zmeura se spala sub jet de apa rece, apoi se pune intr-un vas. Se adauga o lingura de zahar, 2-3 felii de lamaie si putina apa.
Compozitia se transfera pe foc, se paseaza zmeura cu o presa. Se lasa sa fiarba cam 5 – 7 minute, apoi se strecoara printr-o sita fina.
Slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7L Digital se conecteaza la o priza.
In vasul aparatului, se toarna 200 ml din sucul de zmeura si 500 gr zahar alb. Se amesteca cu o spatula pana la omogenizare.
Se acopera cu capacul.
Se selecteaza modul Low, durata de gatire de 3 h. Aparatul va incepe sa gateasca.
Cu 15 minute inainte sa expire timpul de gatire, se ia capacul, se inlatura spuma formata. Compozitia ramasa va fi una inchegata, ca o miere parfumata.
Se inchide aparatul.
Compozitia se transfera intr-un vas termorezistent. Se lasa la temperat, apoi se spumeaza.

* Nu spumati cat este fierbinte. Lasati la temperat!

Se spumeaza manual cu ajutorul unui sucitor mic sau cu ajutorul mixerului. Eu am folosit mixerul, din motive lesne de inteles :))
Nota: Daca doriti sa adaugati menta, acum e momentul. Puteti adauga cateva frunzulite pentru o aroma subtila de menta.
Pe masura ce se spumeaza, textura va deveni mai densa, culoarea se va deschide. Se spumeaza pana capata consistenta si devine foarte inchegat.
Se toarna in doua borcanase curate, din sticla. Se presara putin zahar pudra, apoi se acopera si se sigileaza bine. Se depoziteaza in camara.
Sa va fie de folos!

[/preparare]

 

serbet    serbet

 

serbet

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.