Foi napolitana cu crema de biscuiti este reteta pe care as vrea sa v-o impartasesc astazi, mai ales ca este un desert indragit din copilarie.
Am cumparat un pachet cu foi Lica, asa tin minte ca se numeau candva, neavand idee cum sa le pregatesc si cu ce fel de crema.
Cand am dat peste reteta de aici, am cumparat ingredientele necesare si am trecut la treaba.
Am adaptat cantitatile, am injumatatit cantitatea de zahar pe care l-am caramelizat inainte.
Puteti adapta cu ingrediente pe gustul vostru: ciocolata, gem de caise, rahat, etc.
Va spun sincer, aceste foi napolitana cu crema de biscuiti au iesit grozav. Copiii mei, generatie Felie de lapte, au mancat cu pofta. M-au intrebat spre seara daca mai e “prajitura din aia buna cu napolitane”.
Ma bucur ca le-a placut, ma bucur ca a iesit asa gustoasa, iar acum ma bucur sa va pot impartasi si voua reteta.
Timp preparare: 30 min Nr. portii: 20 – 24 Complexitate: medie
Ingrediente:
- 1 pachet cu foi napolitana ( 6 foi – aprox. 30 x 15 cm)
- 400 gr biscuiti simpli (petit beurre)
- 100 gr miez nuci
- 400 ml lapte
- 200 gr zahar
- 120 gr unt
- 2 lg cacao
- pepite ciocolata
- 30 ml amaretto
Mod de preparare:
Miezul de nuca se coace usor la cuptor.
Cu ajutorul unui robot de bucatarie, se macina impreuna biscuitii, miezul de nuca, pepitele de ciocolata si cacaua. Se rastoarna intr-un castron mai mare.
Intr-un vas cu baza groasa, se pune zaharul la caramelizat. Atentie sa nu se arda prea tare si sa devina amarui. Odata caramelizat, se adauga* peste el laptele si se amesteca pana se topeste zaharul si se omogenizeaza.
*Atentie la aburii care ies odata cu turnarea lichidului in vas. Va recomand sa folositi o manusa de bucatarie.
Se adauga untul moale si se amesteca pana la omogenizare.
Peste pesmetul de biscuiti, se toarna lichidul fierbinte, lichiorul amaretto si se amesteca pana se obtine o pasta vascoasa.
Intr-o tava prevazuta cu hartie de copt, se asaza o foaie de napolitana, se pun cateva linguri din compozitia de biscuiti si se niveleaza frumos. Se asaza alta foaie de napolitana, se preseaza usor, apoi se adauga alt rand de crema. Se alterneaza pana se asaza si ultima foaie de napolitana.
La final, se acopera cu hartie de copt, se pune o greutate care sa tina presate foile si se pune tava in frigider pana a doua zi.
A doua zi, se scoate prajitura, se portioneaza si se savureaza alaturi de o cafea buna.
Sa va fie de folos!
No Comments