Menu
Aluaturi

Pogacele cu jumari

Cand eram copil, in perioada iernii, mama ne facea pogacele cu jumari, o bunatate de care cu greu ne saturam.

Este un aluat sarat, imbogatit cu pasta de jumari, foarte caloric. Pe cat de caloric, pe atat de bun, dar o data pe an, inchidem ochii si deschidem gura :)))

Imi plac mult aluaturile sarate, dar nici pe cele dulci nu le refuz.

Daca va fac cu ochiul, gasiti mai multe retete aici.

In principiu, nu este foarte complicat de facut acest aluat, insa e nevoie de putina rabdare pentru a-l impaturi de cateva ori.

Avem nevoie de jumari si de untura. V-am spus ca sunt calorice, asa ca ori alegem sa le facem cu de toate, ori nu le mai facem :)))

Am plecat de la reteta Ancai pe care am adaptat-o pentru o cantitate mai mare. Ii multumesc pe aceasta cale si o asigur ca pogacelele au fost extraordinar de bune. Si calorice :))

Odata coapte, aceste pogacele cu jumari se desfac straturi, straturi si sunt extraordinar de gustoase. Nu te poti opri din mancat, mai iei una, si inca una si tot asa :))

reteta pogacele reteta pogacele reteta pogacele

Timp preparare: 2 h Nr. portii: 60 Complexitate: ridicata
Ingrediente Pogacele cu jumari:
  • 1 kg faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 3 oua de gaina
  • 150 gr untura de porc (curata)
  • 300 ml lapte
  • 1 lgta sare
  • 1/2 lgta zahar (pt drojdie)
  • 400 gr jumari
  • chimen
  • susan
  • fulgi ardei iute
  • 1 galbenus pt uns
Mod de preparare Pogacele cu jumari:

Mai intai, se amesteca drojdia, zaharul si putin lapte cald. Se lasa pana se umfla.

In vasul unui robot (sau castron daca nu aveti robot) se cerne faina. Se face un locas in care se pun drojdia, ouale si laptele. Se mixeaza pana se omogenizeaza, apoi se adauga sarea si untura treptat.

Se lasa la framantat pana se obtine un aluat omogen care nu se lipeste de vas. Se acopera cu un stergar curat si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, dam jumarile prin masina de tocat. Condimentam cu sare, chimen si ce mai vrea fiecare.

Aluatul se scoate pe un blat infainat usor, acesta nefiind lipicios. Se intinde in forma dreptunghiulara, cu grosimea de 2 cm. Se intinde peste el 1/3 din pasta de jumari si se impatureste in 3. Se pune la rece pentru o jumatate de ora.

Se scoate apoi, se intinde usor in forma dreptunghiulara, se unge iar cu 1/3 din pasta de jumari, se impatureste in 3, apoi se pune iar la rece pentru o jumatate de ora.

Se scoate de la rece, se intinde la fel, se unge cu restul de pasta, se impatureste si se pune iar la rece.

Se scoate de la rece pentru ultima data, se intinde in strat gros de 2 – 3 cm, se decupeaza cercuri potrivite (aproximativ 5 cm), apoi se asaza intr-o tava prevazuta cu hartie de copt. Se ung cu galbenus de ou, se presara un praf de sare si susan sau fulgi de ardei iute.

Se lasa la temperatura camerei aproximativ 20 minute, apoi pun la copt, la 170 grade C, coacere sus-jos pana se rumenesc frumos.

Dupa coacere, se scot pe un gratar de bucatarie.

Daca rezistati sa nu gustati asa calde, se servesc dupa temperare.

Sunt grozave! Sa va fie de folos!

 

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.