Va impartasesc astazi o reteta grozava de placinte cu carne, cu un aluat extraordinar care se face usor, din ingrediente simple si bune.
Am folosit acelasi aluat si la Placintele cu branza, este usor si nu necesita dospire.
Recunosc ca imi era pofta de niste placinte cu carne, asa ca am trecut la treaba.
Aluatul este pe baza de unt, smantana fermentata si oua. Trebuie lasat la rece, eu l-am lasat de pe o zi pe alta. Veti vedea ca se lucreaza frumos cu el, iar cand scoateti placintele din cuptor, sunt efectiv o bunatate, crocante si rumene.
Daca (desi se mananca imediat) va raman si pentru a doua zi, le puteti baga 5 minute la cuptor, devin grozave si numai bune de servit.
Pentru umplutura, am folosit carne amestec de vita-porc, am condimentat-o bine si am rumenit-o bine ca sa nu lase lichid in interiorul placintelor.
Sper sa va placa si voua la fel de mult si sa incercati aceasta reteta de placinte cu carne.
Timp preparare: 20 min Timp coacere: 25 min Nr. portii: 15 Complexitate: ridicata
Ingrediente Placinte cu carne:
- Aluat:
- 450 (+ 50) gr faina de grau
- 1 lgta sare
- 100 gr unt moale
- 300 gr smantana fermentata (eu am folosit cu 30%)
- 2 oua de gaina
- un praf nucsoara (optional)
- Umplutura carne:
- aprox. 1 kg carne tocata amestec vita-porc
- 1 morcov
- 2 cepe potrivite
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- marar verde
- 1 lg gris
- boia
- sare
- piper
- fulgi de ardei (optional)
- In plus:
- 1 ou pentru uns placintele
Mod de preparare Placinte cu carne:
Intr-un vas mai mare, se amesteca untul, smantana si cele doua oua. Se adauga sarea. Se mixeaza bine pana se omogenizeaza. Se adauga faina, dar nu toata odata. In functie de tipul fainii si marimea oualor, e posibil sa intre 450 gr sau chiar 500 gr. Se framanta bine aluatul pana devine omogen si fin.
Se pune la rece pentru cateva ore, ideal pana a doua zi. Trebuie lucrat cu aluatul rece.
Carnea tocata se pregateste usor. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara, boia (dupa gust) si se adauga o lingura de gris. Se amesteca si se lasa putin sa isi ia aromele.
Ceapa si morcovul se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul se rade fin.
Intr-o tigaie, se pune putin ulei si se rumenesc legumele. Se adauga carnea tocata si se rumeneste bine, sfaramand cu lingura ca sa se desfaca frumos. Se adauga mararul verde spalat si tocat marunt si se continua gatirea pana cand scade lichidul lasat de carne. Se potriveste gustul dupa preferinte. Se ia de pe foc si se lasa la racit.
Nu se pune umplutura calda in aluat, il va inmuia.
Dupa ce a stat la rece, se scoate aluatul si se taie in doua portii egale. Se lucreaza cu cate una, cealalta ramanand la rece.
Se intinde pe blatul infainat usor. Se intinde in strat subtire si se decupeaza cercuri. Eu am folosit o forma de coltunasi, de 10 cm. Ar fi ideal daca ati avea o astfel de forma.
In mijlocul fiecarui disc de aluat, se pun 1-2 lg de carne si se formeaza placintele, sigiland foarte bine marginea. Se asaza intr-o tava prevazuta cu hartie de copt.
Se continua astfel pana la epuizarea aluatului, apoi placintele se pun la rece minim jumatate de ora.
Se scot de la rece, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit, la 200 grade C, coacere sus-jos, timp de 20-25 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.
Cand devin rumene, se scot din cuptor, se lasa 2 minute sa se tempereze, apoi se transfera pe un gratar de bucatarie ca sa se evite umezirea bazei din cauza aburului.
Se servesc cu sos picant sau la alegere. Sunt grozave!
Sa va fie de folos!
2 Comments
Violeta
20 mai 2024 at 15:44Bună ziua, pot face acest aluat intr-o forma de tarta, adaug umplutura de carne, iar apoi o alta foaie de aluat deasupra?
Mulțumesc
Laura Nechita
21 mai 2024 at 14:55Buna, Violeta! Cred ca ar merge, nu am facut niciodata in forma mare, dar nu cred ca nu ar iesi bine. Spor sa ai! Sa imi spui cum ti-a iesit :))