Aceasta reteta de saratele o folosesc deseori, mai ales ca ies foarte fragede si crocante, sarate cat trebuie si foarte gustoase.
Cand vine vorba de aluaturi sarate, las deoparte orice desert :))
Spiralele cu telemea sunt o varianta pe care am facut-o in trecut, dar de data aceasta am folosit o branza buna de oi, foarte sarata.
Aluatul este unul tare bun, se lucreaza usor cu el. In ultimul timp, prefer sa modelez inainte aluatul si abia apoi sa il dau la rece.
Acum am pregatit aluatul, l-am intins, decupat saratele si asezat in tavi, apoi le-am pus la rece timp de o ora inainte de coacere.
Asa ca daca sunteti fani saraturi si branza, aceasta reteta de saratele este potrivita.
Sa va fie de folos!
Timp preparare: 20 min Timp asteptare: 1 h Timp coacere: 15-17 min Complexitate: medie
Ingrediente reteta de saratele:
- 600 gr faina de grau
- 150 gr untura
- 50 gr unt
- 2 oua
- 350 gr branza faramitata de oi (foarte sarata)
- 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
- 1 lgta chimion macinat
- 1 lgta chimen macinat
- In plus:
- 50 gr faina pt blat
- susan
- mac
- 1 ou pt uns
Mod de preparare reteta de saratele:
Intr-un vas, se pun untura si untul moale. Se amesteca energic, apoi se incorporeaza si cele doua oua. Se amesteca si branza faramitata bine.
Se adauga 500 gr faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu si se amesteca usor pana la incorporare. Restul de faina se adauga pe masura ce se framanta. In functie de tipul fainii, e posibil sa nu intre toata. Odata ce obtineti un aluat ferm, dens si nelipicios, e suficienta si cantitatea de faina si framantarea.
Aluatul se imparte in doua jumatati. Se intinde fiecare in strat subtire de 0,5 cm si se taie marginile pana se obtine un dreptunghi cu laturi drepte si egale.
Se unge cu ou batut, se presara susan, mac sau ce doreste fiecare, apoi cu ajutorul unei role zimtate sau drepte, se taie fasii subtiri de un deget. (eu am folosit rola de pizza). Se asaza cu atentie in tava prevazuta cu hartie de copt.
Dupa ce s-a procedat astfel cu tot aluatul, tavile cu saratele se pun in frigider pentru minim o ora.
Se coc apoi la 200 grade C, timp de 15-17 minute, in functie de cuptor. Cand devin rumene, se scot din cuptor si se lasa la racit in tava.
Cand se racesc, sunt crocante, foarte fragede si gustoase.
Nota: in functie de cat de sarata este branza pe care o alegeti, si de cat de sarate le doriti, puteti suplimenta cu sare. Branza mea a fost foarte sarata, astfel ca nu am adaugat sare in aluat.
Sa va fie de folos reteta de saratele!
No Comments