Inca de cand am vazut aceste Placintele cu crema de vanilie si fructe, am salvat reteta si le-am pregatit chiar in ziua urmatoare.
Imi plac aluaturile de casa, indiferent de felul lor, iar acesta l-am facut dupa reteta de aici.
Mai multe retete cu aluat de casa
Cand am scos tava din cuptor, am fost efectiv cucerita de aroma minunata de vanilie.
Sa va spun cat sunt de pufoase? Mai mult decat pufoase, se topesc efectiv in gura. Data viitoare cand le voi face, voi umple cu mai multa crema de vanilie si voi pune fructe mai multe.
Daca va fac cu ochiul aceste placintele cu crema de vanilie si fructe, nu mai stati pe ganduri. Pregatiti-le, sunt senzationale!
Timp preparare: 1,5 h Complexitate: medie Nr. portii: 10-12
Ingrediente Placintele cu crema de vanilie si fructe:
- aluat:
- 400 gr faina
- un praf sare
- 20 gr drojdie proaspata
- 60 gr zahar
- 2 galbenusuri
- 240 ml lapte
- 50 gr unt
- crema vanilie:
- 2 galbenusuri
- 50 gr zahar
- 250 ml lapte
- un praf sare
- 2 lg amidon (20 gr)
- 1 lgta extract vanilie
- 50 gr ciocolata alba (daca nu vreti, nu folositi)
- fructe: afine, zmeura
- in plus:
- 1 galbenus
- 1 lg lapte
- zahar pudra
Mod de preparare Placintele cu crema de vanilie si fructe:
Iata cum se prepara placintele cu crema de vanilie si fructe:
Se pregateste intai crema de vanilie care trebuie sa stea la rece pentru a putea fi folosita la placinte.
Intr-un vas, se amesteca cele doua galbenusuri, un praf de sare, zaharul, vanilia si amidonul. Se desface compozitia cu lapte caldut si se amesteca pana se omogenizeaza. Se transfera vasul pe foc si se amesteca continuu pana cand crema capata consistenta si devine lucioasa. Se opreste focul si se adauga ciocolata. Se lasa cateva minute sa se topeasca, apoi se amesteca energic. Se acopera cu folie alimentara, se lasa la racit si apoi se pune in frigider. Eu am facut crema cu o zi inainte.
Aluatul se pregateste usor.
Intr-un castronel se pune drojdia, se adauga putin zahar si putin lapte caldut. Se lasa pana se obtine o maia.
Intr-un vas, se cerne faina, se adauga un praf de sare intr-o margine a vasului. Se face un locas, se adauga drojdia, cele doua galbenusuri, zaharul si laptele caldut. Se framanta manual sau cu ajutorul unui robot.
Spre final, se incorporeaza untul moale. Aluatul trebuie sa fie omogen, dens si elastic. Se acopera cu stergar curat si se lasa la dospit. Trebuie sa isi dubleze volumul.
Odata ce aluatul este gata, se scoate un pe blat de lemn, uns cu putin ulei. Aluatul se imparte in doua jumatati. Se portioneaza fiecare in 5-6 bile potrivite. Fiecare bila se modeleaza ca o chifla si se asaza in tava de copt prevazuta cu hartie de copt.
Fiecare placinta trebuie asezata la distanta de 5-6 cm una de alta pentru ca vor creste mult si, ideal ar fi sa nu se atinga una de cealalta, sa isi pastreze marginile frumoase.
Eu am gresit si nu am lasat distanta mare intre ele si s-au lipit una de alta.
Se acopera cu un stergar si se lasa 11-15 minute la crescut, apoi se preseaza usor, in mijloc, cu baza unui pahar mic ca sa se obtina un locas in care se va pune crema de vanilie. In momentul in care presati usor, marginile aluatului se vor umfla usor cu aer si vor iesi super pufoase.
Se umple fiecare cu crema de vanilie si se asaza cateva fructe. Se mai lasa 10 minute la crescut, apoi se ung marginile cu ou batut cu o lingura de lapte.
Se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de 20-25 minute, in functie si de cuptor. Cand sunt rumene si frumoase, se poate opri focul.
Se lasa la temperat in tava, apoi se pot servi pudrate cu zahar.
Sunt extrem de pufoase si bune. Mult prea bune :)))
2 Comments
Roxana Ciobanu
13 octombrie 2023 at 19:15O adevarata nebunie! Asa ceva as putea servi in fiecare zi! Bravo, Laura!
Laura Nechita
14 octombrie 2023 at 22:08Rocsu, chiar speciale. Multumesc mult! :-*