Aceasta Prajitura cu nuca si crema de cafea este o bunatate cu o combinatie foarte gustoasa de ingrediente. Am plecat de la reteta de aici, dar pe masura ce am pregatit-o, am adaptat reteta pe gustul meu.
Imi plac foarte mult deserturile cu cafea, au o aroma si o savoare aparte, mai ales pentru un iubitor impatimit al cafelei ca mine.
Blatul acestei prajituri este cu nuca, insiropat foarte usor cu un sirop de cafea si lapte, crema fina si aromata cu cafea si nuci, un strat fraged de biscuiti usor insiropati si ei, totul glazurat cu un strat fin de ciocolata neagra.
Daca va plac prajiturile de casa in aceasta combinatie, merita sa incercati si aceasta Prajitura cu nuca si crema de cafea.
Timp preparare: 1 h Nr. portii: 40 Complexitate: medie
Ingrediente Prajitura cu nuca si crema de cafea:
- blat:
- 7 oua de gaina (temp. camerei)
- un praf sare
- 7 lg zahar
- 7 lg faina de grau
- 7 lg nuca tocata grosier
- 7 lg ulei de floarea soarelui
- crema:
- 5 oua de gaina
- 200 gr zahar
- 60 ml espresso negru/ 2 pliculete ness
- 200 gr unt de calitate (la temperatura camerei)
- 150 – 200 gr nuca tocata grosier
- rom
- in plus:
- 200 gr biscuiti simpli (petit beurre)
- sirop de cafea:
- 200 ml cafea neagra, tare
- 50 gr zahar
- 50 ml lapte
- rom
- glazura:
- 200 gr ciocolata neagra
- 50 gr unt
- 30 ml sirop de cafea
Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de cafea:
Pregateste intai blatul.
Intr-un bol, separa cele 7 albusuri, pune un praf de sare si mixeaza bine pana capata consistenta si se albesc. Cu cat bati mai bine spuma albusurile, cu atat mai pufos va fi blatul. Incorporeaza zaharul in etape si mixeaza pana obtii o bezea ferma si lucioasa. Adauga galbenusurile si omogenizeaza. Adauga alternativ faina si nuca, incorporeaza-le in bezea cu ajutorul unei spatule, cu miscari largi, de jos in sus. La final, incorporeaza treptat uleiul, amestecand la fel.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si niveleaza frumos suprafata. Coace blatul in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru 25 de minute sau pana trece proba scobitorii. Dupa coacere, scoate tava din cuptor si lasa blatul la temperat.
Pregateste siropul de cafea.
Prepara 200 ml de espresso si pune cafeaua intr-o cratita mica. Adauga zaharul si muta compozitia pe foc si lasa pana da in 1-2 clocote. Opreste focul si lasa la racit siropul. Adauga lapte dupa gust si putin rom.
Pentru crema, trebuie sa gatesti ouale pe baie de aburi.
Pune intr-un bol rezistent cele 5 oua, zaharul si mixeaza bine pana isi dubleaza volumul. Transfera bolul pe baie de aburi si amesteca pana obtii o compozitie cremoasa si fierbinte. Indeparteaza bolul de pe baia de aburi si lasa la racit. Adauga cafeaua sau nessul si amesteca bine. Pe masura ce se raceste, adauga rom dupa gust.
In alt bol, pune untul moale si spumeaza-l foarte bine pana devine pufos si cremos. Incorporeaza mixand in continuu crema de oua cu cafea. Adauga nuca tocata si amesteca usor cu o spatula. Gusta si vezi daca mai trebuie ceva.
Acum e momentul sa montezi prajitura in tava in care ai copt blatul.
Insiropeaza usor cu o pensula blatul. Pune crema si intinde-o in strat egal pe toata suprafata blatului. Trece fiecare biscuit prin siropul de cafea si asaza peste crema formand un strat care sa acopere integral prajitura.
Asaza o hartie de copt peste prajitura, pune un blat de lemn si preseaza usor, apoi pune prajitura la frigider pentru o ora.
Pregateste glazura foarte usor.
Pune un vas pe baia de aburi, rupe ciocolata bucatele si pune-o impreuna cu untul si siropul ramas. Lasa pe baie de aburi pana se topeste ciocolata si amesteca pana la omogenizare.
Scoate prajitura de la rece, indeparteaza hartia de copt si toarna glazura calduta, niveland frumos cu o spatula.
Pune prajitura inapoi la rece, pana in momentul servirii.
Este o prajitura foarte gustoasa si aromata. Sa va fie de folos reteta!
No Comments