Menu
Aluaturi

Reteta de mucenici

Desi nu este prima data cand ii pregatesc, m-am gandit sa va impartasesc si reteta de mucenici pe care o folosesc eu.

Este reteta aluatului  pe care l-am descoperit anul trecut si de atunci il folosesc des. Este un aluat pufos, se lucreaza usor cu el, nu este deloc pretentios, nici lipicios. Trebuie doar rabdare ca sa dospeasca.

Datorita faptului ca eu folosesc cantitate mica de drojdie la aluaturi dospite, timpul de crestere este mai mare. Dar nu ma deranjeaza, mai ales ca o cantitate mai mica de drojdie este mai indicata. Nu inteleg si nu voi intelege retetele care folosesc 50 – 70 gr de drojdie la un kilogram de faina. Mi se pare enorm, iar  gustul este oarecum influentat de gustul drojdiei.

Revenind la acesti mucenici, va dau cateva ponturi ca sa ii obtineti pufosi si buni.

Sper sa va fie de folos!

mucenici mucenici mucenici mucenici

Timp preparare: 25 min (+ timp asteptare 2 h) Nr. portii: 20 Complexitate: ridicata
Ingrediente reteta de mucenici:
  • 600 gr faina alba de grau
  • 1/2 lgta sare
  • 50 gr zahar (optional)
  • 3 oua
  • 100 gr unt
  • 300 – 350 ml lapte (in functie si de tipul fainii)
  • 15 gr drojdie ( + 1 lgta zahar)
  • miere pt uns
  • miez nuca
  • 1 portocala
Mod de preparare reteta de mucenici:

Ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei.

Drojdia se lichefiaza in putina apa calduta, adaugandu-se 1 lgta zahar. Se lasa sa se activeze.

Intr-un castron se cerne faina impreuna cu sarea. In mijloc, se face un locas, se adauga drojdia umflata, zaharul (in cazul care folositi), ouale, untul si la final laptele.

Fie se framanta aluatul cu ajutorul unui robot, fie se framanta cu mana, dar ceva mai mult timp decat daca ati folosi robotul. Se poate adauga coaja de rasa de portocala (atentie sa folositi din cea netratata).

Aluatul este framantat suficient cand devine cremos si omogen si lucios. Se rastoarna intr-un vas uns cu unt in prealabil, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit 2 h. Nu trebuie tinut in zona rece sau sa fie umiditate.

Odata dospit, el va avea aspectul de bule mari si se va desface in fire, fire. Se rastoarna pe un blat infainat. Nu trebuie infainata prea mult caci va afecta finetea aluatului.

Aluatul se imparte in 20 portii. Fiecare se modeleaza sub forma de snur lung si subtire, apoi se rasuceste in forma de cifra 8 si se asaza in tava de copt prevazuta cu hartie.

Se procedeaza la fel cu restul aluatului. Mucenicii se mai lasa in tava acoperita timp de 15 minute, apoi se coc in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, eventual si cu ventilatie, timp de 20 minute. Nu trebuie tinuti foarte mult ca sa ramana pufosi. Sunt gata cand ne imbie cu mirosul de copt si au urme aramii pe margine.

Se scot, se lasa 2 minute la temperat, apoi, asa fierbinti se ung cu miere sau sirop de artar si se garnisesc cu multa nuca.

Pont 1:

Fiind un produs care trece prin mai multe maini – sa zicem, eu obisnuiesc sa coc nuca inainte de a o folosi, dar are si un gust mai bun.

Pont 2:

In cazul in care mierea voastra este zaharisita (dar nu neaparat), se adauga zeama de la o jumatate de portocala peste ea. Se amesteca bine si devine si mai fluida, capata si o aroma placuta, apoi puteti unge usor.

Mucenicii se servesc alaturi de un pahar cu vin sau cu lapte, dupa gustul fiecaruia.

Sa va fie de folos!

       

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Roxana Ciobanu
    6 martie 2021 at 19:56

    Sunt minunati! As manca in fiecare zi, asa mult imi plac! Felicitari!

    Reply
    • Laura Nechita
      7 martie 2021 at 12:06

      Rocsu, si eu cam tot asa, numai sa ii am gata facuti :)))) Multumesc tare mult! :-*

      Reply

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.