Cand eram copil, mama mea pregatea multe bunatati, printre care si aceste fursecuri ghinde sau ghindute cum le spuneam noi.
Tot printre prajiturile de vis ale mamei se numara si Prajitura Katy, o bunatate.
Aceste fursecuri ghinde se fac usor, poate un pic de migalit cand le dam forma, dar sunt atat de moi si bune incat merita efortul. Din acest aluat ies 60 de jumatati care lipite formeaza 30 de fursecuri ghinda.
Eu am ales sa le fac in varianta fara zahar, folosind indulcitor natural, gem de fructe de padure de la Green Sugar si delicioasa ciocolata fara zahar tot din aceasta gama.
Acum stau cuminti la fragezit, in asteptarea Mosului sau a pofticiosilor.
Sper sa va placa si sa le incercati si voi!
Timp preparare: 1 h Nr. portii: 30 Complexitate: medie
Ingrediente Fursecuri ghinde:
- 80 gr untura
- 80 gr unt gras
- un praf sare
- 1 ou
- 50 gr iaurt natur
- 4 lg indulcitor Green Sugar Premium
- lamaie
- 400 – 450 gr faina de grau
- 1 lgt bicarbonat de sodiu
- Umplutura:
- Gem de fructe de padure Green Sugar
- Glazurat:
- 200 gr ciocolata fara zahar Green Sugar
- 50 ml lapte
- nuca macinata (usor rumenita inainte)
- fulgi nuca de cocos
Mod de preparare Fursecuri ghinde:
Intr-un vas, se pun untura rece, untul moale si un praf de sare. Se adauga indulcitorul si coaja de lamaie. Se spumeaza bine, apoi se incorporeaza oul. Se adauga iaurtul, si la final faina cernuta cu bicarbonatul de sodiu, dar nu toata odata. E posibil sa intre toata sau mai putina, in functie de marimea oului, calitatea untului, etc. Aluatul rezultat trebuie sa fie compact si dens, dar nu tare, ci maleabil.
Se framanta aluatul, apoi se pune la rece pana a doua zi.
Se scoate si se formeaza bilute potrivite care se alungesc la capete. Se asaza intr-o tava cu hartie de copt si se coc la 160 grade C, pana devin rumene si miros frumos.
Se scot dupa coacere si se lasa la temperat.
Intre timp, se topeste ciocolata pe baie de aburi, adaugand lapte pana se obtine o consistenta cremoasa.
Fursecurile se umplu cu gem de fructe de padure, se lipesc ca sa se formeze o ghinda, apoi se glazureaza cu ciocolata si nuca macinata.
Se pastreaza intr-o cutie metalica. Sunt maxim de fragede si gustoase.
Sa va fie de folos!
2 Comments
Roxana Ciobanu
22 decembrie 2021 at 18:39Sunt atat, dar atat de minunate!
Laura Nechita
23 decembrie 2021 at 9:57Multumesc mult, Rocsu! Imi aduc aminte de copilarie.