Astazi va impartasesc colectia mea cu Deserturi delicioase fara zahar.
Fie ca dorim sa ne abtinem de la zaharul alb rafinat, fie ca regimul alimentar nu ne permite consumul acestuia, putem gasi alternative mai putin calorice sau mai sanatoase decat cea pe care o stim cu totii.
De-a lungul timpului, am experimentat diverse variante, dar cele care m-au convins au fost urmatoarele:
-
fructele
Cel mai apreciat indulcitor natural raman fructele si a lor savoare si dulceata naturala. De exemplu, putem indulci lejer cu niste curmale hidratate si pasate sau putem folosi banane foarte coapte. In cazul unor clatite, 2 banane foarte coapte pot asigura lejer necesarul de dulce din compozitie. Mentionez aici si folosirea scortisoarei care intensifica gustul “de dulce” intr-un desert, de ex: niste biscuiti.
-
mierea
Acest aliment minunat, 100% natural. Imi fuge gandul la turta dulce si pufoasa, la tartele cu nuca. Nu cred ca are vreo contraindicatie in alimentatie, cu exceptia alergiilor. Totusi, este apreciat un consum moderat. Singurul impediment este ca nu se poate folosi la pregatirea oricarui desert, ex: bezea, etc. De retinut: mierea naturala se zahariseste, asa ca nu trebuie sa desconsiderati acest aspect.
-
merdenchi
100% natural, este o melasa de struguri, obtinuta prin fierberea indelungata a mustului. Are o aroma dulceaga, duce spre caramel, absolut delicioasa, ideala pentru deserturi cu prune, nuci, mere. Am folosit-o cu succes in multe deserturi, inclusiv in ciocolata de casa. Il puteti gasi AICI.
-
Green Sugar
Indulcitorul natural de la Remedia, cu extract din Stevia Rebaudiana si eritritol. Este stabil la gatit, coacere, fierbere, etc. L-am folosit cu succes la bezea, choux-uri delicioase. Am pregatit si gem de zmeura folosind indulcitorul cu agar-agar. Il puteti gasi AICI.
- siropul de agave
Cunoscut si sub denumirea de nectar de agave, acest indulcitor natural provine din plante suculente, numite agave. Prezinta un indice glicemic mult mai mic decat al zaharului, ceea ce il face preferat in deserturi si bauturi. Atentie insa, are o putere de indulcire mai mare decat a zaharului, asa ca e bine sa folositi mai putin atunci cand pregatiti ceva dulce sau vreti sa indulciti o bautura.
-
siropul de artar
Desi contine mult zahar, este absolut delicios in deserturi, mai ales clatite, deserturi cu nuci, etc. Dincolo de avantajele gustului, este bogat in calciu, fier, zinc, dar mai ales mangan. Desigur este apreciat la fel, consumul moderat, intrucat, repet, contine mult zahar.
Daca voi mai cunoasteti si ati experimentat si alte variante sanatoase de inlocuit zaharul alb si rafinat, va astept cu drag recomandarile.
Mai jos gasiti o selectie de retete cu Deserturi delicioase fara zahar:
1. Prajitura cu caise si coacaze rosii
3. Choux a la creme cu zmeura
4. Pavlova fara zahar
5. Crumble cu rubarba si zmeura
6. Bomboane cu nuca de cocos, curmale si ciocolata
7. Pasca fina cu smantana
8. Flan cu caramel si scortisoara
9. Marmelada de portocale si mango
10. Fursecuri cu migdale si ciocolata
11. Tarta frageda cu prune
12. Turta dulce cu merdenchi
13. Pancakes cu dulceata de gutui
14. Tarta cu ciocolata, visine si cirese
15. Tarta rapida cu biscuiti low carb
16. Tort cu nuca de cocos si ganache de ciocolata alba
17. Panna cotta cu ciocolata alba si aroma de zmeura
18. Rulada cu mac si lamaie
19. Prajitura din albusuri cu nuca de cocos si marmelada de portocale
20. Rulada cu fructe de padure
21. Ciocolata de casa cu unt de cacao si sirop de agave
Sa va fie de folos!
No Comments